Доступність посилання

ТОП новини

Передвиборчий старт: хто разом, хто окремо


Тетяна Ярмощук Київ, 11 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Передвиборчі заяви на тлі полеміки про доцільність виборів. Чи піде Соцпартія на дострокові вибори єдиним списком із Партією регіонів? На що розраховує «мегаблок» «Нашої України», «Народної самооборони» та «Правиці»? Чому Блок Юлії Тимошенко вирішив іти на дочасні вибори окремо?

Попри заяви, що підстав для дострокових виборів немає і досі, про передвиборче майбутнє заговорили і соціалісти. Лідер СПУ, спікер парламенту п’ятого скликання Олександр Мороз заявляв про ймовірність блокуватися з іншими політичними силами.

Утім, його соратники кажуть, що швидше за все Соцпартія піде на вибори окремо. Віталій Шибко в інтерв’ю Радіо Свобода, щоправда, повторив офіційні сумніви своєї партії щодо виборів.

Але про плани на ці вибори він заявив: «Якщо і будуть вибори, що мало вірогідно, то партія йтиме окремо. Я так гадаю, що більшість членів притримується такої ж думки. І більше ймовірно, що ми йтимемо окремо».

Опозиція об’єднується — але не БЮТ

«Наша Україна», «Народна самооборона» та «Правиця» об’єдналися у «мегаблок» і кажуть, що розраховують отримати на парламентських виборах 20—25% голосів.

Нашоукраїнець Михайло Поживанов визначив мету цього об’єднання так: «Мета — об’єднати усі демократичні сили, щоб один у одного не відривали голоси. Існує дуже велика ймовірність, що та ж сама „Самооборона“ самостійно набере 2,5%, „Правиця“ близько 1%, а потім ці відсотки перерозподілятимуться на депутатські мандати для зовсім інших політичних сил».

Блок Юлії Тимошенко, як і планувалося, йтиме на вибори окремо, повторив бютівець Микола Сивульський: «Якби ми пішли єдиним блоком, ми знову б зіграли на руку „Регіонам“. Партія регіонів на чолі з Януковичем набрала стільки тільки тому, що було розчарування у Ющенку, і він пройшов, як „анти-Ющенко“. Зараз відтворювати „мегаблок“ демократичних сил, за яким відверто стоїть Президент, — це відтворювати сценарій 2004 року. Це абсолютно непотрібна ситуація, яка на пустому місці підвищує рейтинг Януковича».

Згідно з третім указом Президента про розпуск парламенту, дострокові вибори мають відбутися 30 вересня.
XS
SM
MD
LG