Доступність посилання

ТОП новини

Структура ООН стурбована атаками на шукачів притулку в Україні


Наталія Вікуліна Брюссель, 19 червня 2007 (RadioSvoboda.Uа) Управління Верховного комісара ООН у справах біженців надзвичайно занепокоєне збільшенням числа нападів на шукачів притулку, біженців та інших іноземців в Україні. Про таку позицію управління у справах біженців заявив прес-секретар брюссельського офісу управління Жіль ван Моортель. Управління Верховного комісара ООН у справах біженців також зазначає, що останнім часом зросло насилля міліції проти шукачів притулку в Україні. Про ситуацію в Україні навколо біженців ван Моортель сказав так:

Чорношкірий біженець із Конго (Браззавіль) в Одеському тимчасовому притулку
(Ukrinform)
Ж.В.М.: Нині ми занепокоєні тим, що відбулося нещодавно. Як ви знаєте, у Києві на початку червня було вбито шукача притулку з Іраку. І ми бачимо низку атак і переслідувань проти іноземців в Україні за останні місяці. Це нас непокоїть. Управління Верховного комісара ООН у справах біженців також зробило запит до уряду України надати інформацію про результати розслідування цього вбивства. Але ми також погоджуємося, що українські власті зробили кроки для вирішення цієї проблеми, включно з публічною заявою міністра внутрішніх справ. Ми також цінуємо відкритість властей у Києві при обговоренні цих проблем. І ми насправді заохочуємо українську владу збільшити зусилля, покласти край цим атакам, гарантувати, що люди, які нападають на шукачів притулку й інших іноземців, негайно постануть перед судом.

Р.С.: Окрім насилля, які ще проблеми виникають у біженців в Україні?

Ж.В.М.: Управління Верховного комісара ООН у справах біженців працює в Україні з середини 1990-х. Ми активно співпрацюємо з українським урядом, з неурядовими організаціями, ми підтримували створення національного законодавства і побудову ефективної системи надання притулку. Україна й інші країни регіону мають купу різних проблем – економічних, політичних, соціальних. І низка викликів відсунула проблему надання притулку на кінець порядку денного. До того ж здатність уряду України вирішувати питання притулку була послаблена інституційними реформами, і тим, що органи, відповідальні за біженців, були реструктуризовані. Все це робить ситуацію в Україні особливо складною. Ми також намагаємося займатися біженцями, які борються за виживання в атмосфері, яка і для українського населення є дуже складною.

Р.С.: Чи Ви можете приблизно сказати, скільки біженців перебуває на території України?

Ж.В.М.: Наприкінці минулого року ми говорили про 2235 біженців. Ми також маємо біженців з війни в Абхазії – це близько 5000 осіб. І потім велика кількість людей, до 60 тисяч, це люди без громадянства. Здебільшого, це громадяни колишнього Радянського Союзу, які офіційно оголосили себе людьми без громадянства. І нині про них слід турбуватися. Біженці приїжджають з різних місць – здебільшого з Афганістану, країн СНД, Близького Сходу і африканського континенту. Тож ви бачите, що існує велике розмаїття шукачів притулку, якими займається Управління Верховного комісара ООН у справах біженців в Україні.

Матеріали до теми:

• Як живеться біженцям-нелегалам в Україні? • Свій серед чужих. Лише 48 іноземців за минулий рік отримали в Україні статус біженця – експерт • Структура ООН стурбована атаками на шукачів притулку в Україні • “Давайте жити дружньо!” Чи є в Україні грунт для розквіту ксенофобії? • Толерантність українців: правда і вигадки • «Сьогодні журналісти готові висвітлювати найскладніші проблеми відкрито й чесно», вважає директор «Проекту з Міжетнічних відносин» Лівія Плакс • Ксенофобія по-українськи
XS
SM
MD
LG