Доступність посилання

ТОП новини

До Криму з’їжджаються козаки з Росії, Придністров’я та Абхазії, щоб закласти камінь, де збудують пам’ятник імператриці Єкатерині II.


Володимир Притула Симферополь, 1 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні у Феодосії відкриється Міжнародний фестиваль козацької культури. Очікується, що на Фестиваль приїде понад 2 тисячі козаків (за іншими даними – 5 тисяч), з них із Росії – близько половини.

Усі вони – бійці Союзу козачих військ Росії та закордону. Більшість – брали участь у бойових діях на Північному Кавказі, в Абхазії, Придністров’ї, Балканах. Хоча обіцяють в Криму лише співати козачих пісень і молитися. Зокрема, у Феодосії козаки також святкуватимуть річницю “перемоги над НАТО” – саме козаки стали одними з організаторів антиамериканських та антизахідних акцій протесту торік, коли неподалік Феодосії планувалося проведення мііднародних навчань “Сі бриз”.

Як повідомив депутат кримського парламенту Олег Родивілов, потім у Сімферополі козаки відзначатимуть 15-ліття Кримського козачого союзу, пройдуть ходою центром міста і візьмуть участь у закладенні каменя на місці, де міська влада має намір відновити пам’ятник імператриці Єкатерині 2. Крім того, козачі заходи заплановані в Судаку і Бахчисараї.

Кримські татари, в минулому, мали конфлікти з проросійськими козаками

Справді, в Криму спостерігається протистояння між кримськими татарами і проросійськими козаками. Саме тому один з лідерів Меджлісу Ільмі Умеров назвав провокацією плани козаків щодо пам’ятника та наміри відвідати Бахчисарай. Серед кримських татар уже лунають заклики не допустити спорудження пам’ятника, а якщо це станеться, то знищити його.

Зараз кримська влада вживає заходів, щоб згаданий фестиваль відбувся лише у Феодосії і Сімферополі. А експерти звертають увагу на те, що Союз козачих військ Росії та закордону, який контролює Кримський козачий союз, перебуває згідно з чинним російським законодавством на державному утриманні, тобто, російські козаки є держслужбовцями.

Матеріали до теми:

• Пам’ятник Єкатерині ІІ у Криму: хто бажає встановити і хто протестує • У Криму відзначили 224 річницю захоплення півострова Російською Імперією
XS
SM
MD
LG