Доступність посилання

ТОП новини

Колишнього генерала армії боснійських сербів Здравка Толіміра видали Гаазькому трибуналові


Анамарія Рамач Белград, 1 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Боснійська та сербська поліції у четвер заарештували колишнього генерала армії боснійських сербів Здравка Толіміра. Його звинувачують у скоєнні воєнних злочинів під час конфлікту у Боснії 1992-95 років. Толімір був близьким соратником Ратка Младича, командувача збройних сил боснійських сербів, котрого досі розшукують.

Здравко Толiмiр
(AFP)
Гаазький трибунал обвинуватив Здравка Толiмiра у лютому 2005 року за воєнні злочини, скоєні над мусульманами у містечках Сребрениця та Жепа 1995 року. Злочини, скоєні у Сребрениці над мирним мусульманським населенням, коли розстріляли понад 8000 чоловіків та пiдлiткiв, Міжнародний суд у Гаазі визнав геноцидом.

Толіміра затримали при спробі нелегально перетнути кордон

Акція арешту, яка тривала менше двох годин, відбувалася на території Боснії і Герцеговини, в автономному регіоні Республіки Сербська, на боснійсько-сербському кордоні. Арешт здійснила боснійська поліція спільно із сербською, коли Толімір спробував нелегально перетнути кордон.

Голова відділу кримінальної поліції МВС Республіки Сербської Ґойко Васич розповів журналістам, як відбувався процес арешту: «Затримання генерала Толіміра, втікача Гаазького трибуналу, відбулося у четвер у місті Братунац. Його затримали ввечері та передали слідчим у справах воєнних злочинів, після чого його мають перевезти в Гаагу. Ця акція відбулася після отримання інформації, що втікач можливо перебуває у цьому регіоні. Завдяки спільній діяльності поліцій усіх східнобоснійських регіонів, одна особа була затримана без документів, і ми дійшли висновку, що це є генерал Толімір».

Жертви війни позитивно відреагували на цей арешт. Муніра Субашич, голова Спілки жінок Сребрениці зазначила: «Це добра новина для жертв, але це мало статися 12 років тому. Він мав можливість 12 років насолоджуватися волею».

ЄС привітав арешт генерала Толіміра і очікує на інші арешти

Чільний представник Європейського Союзу у справах зовнішньої політики та безпеки Хав''єр Солана та єврокомісар у справах розширення Олі Рен привітали арешт Толіміра і тепер вимагають рішучих акцій, щоб впіймати решту обвинувачених.

Олґа Кавран, речник головного прокурора Трибуналу ООН у Гаазі з цього приводу сказала: «Сподіваємось, що ті, яких ми вважаємо найбільш відповідальними за геноцид у Сребрениці, Ратко Младич та Радован Караджич, скоро будуть заарештовані».

Як передають белградські ЗМІ, генерал Толімір і після війни залишався одним із найближчих соратників Ратка Младича. Він був ключовою особою, яка організувала переховування Младича від Гаазького трибуналу. Проте їхнє співробітництво було призупинене приблизно рік тому, і відтоді Толімір та Младич переховувалися окремо.

Матеріали до теми:

• Сербська поліція заарештувала обвинувачених у скоєнні воєнних злочинів 1991 року в Хорватії • Вбивство сербського прем’єр-міністра Зорана Джінджича • Про Олівера Дулича, майбутнє Косова і вбивць Зорана Джінджіча – огляд бєлградської преси
XS
SM
MD
LG