Доступність посилання

ТОП новини

Знову протести. Знову за землю. Знову вимоги від кримських татар


Володимир Притула Сімферополь, 25 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Репатріанти мають намір відновити акції протесту на Південному узбережжі Криму з вимогами виділення їм землі. Як заявили сьогодні керівники громадської організації “Койдешлер/Односельці”, уже в середу її активісти мітингуватимуть у Гурзуфі. Представники Меджлісу кажуть, що землі можна домогтися і без акцій протесту.

Голова громадської організації "Койдешлер/Односельці" Ібраїм Воєнний
(RadioSvoboda.Ua)
За словами голови громадської організації “Койдешлер/Односельці” Ібраїма Воєнного, іще 2004 року Міністерство агропромислової політики України і кримський уряд узгодили виділення із земель 8 прибережних радгоспів-заводів 200 гектарів, для розподілення їх серед репатріантів – уроженців Південнобережжя та їхніх нащадків. Проте досі цього не зроблено, а частину землі місцева влада уже намагається передати під комерційні проекти.

Самозахоплення, спровоковані невиконанням обіцянок

Одне із кримськотатарських самопоселень на околиці Сімферополя
(RadioSvoboda.Ua)
Ібраїм Воєнний вважає, що це і спровокувало самозахоплення землі кримськими татарами: “Що перешкоджало чиновникам місцевого і республіканського рівня виділяти ці земельні масиви раніше депортованим? Очевидно, ці самозахоплення вже були заплановані за участі чиновників. Тобто, ними земля відбивається разом з пікетниками” , - вважає Ібраїм Воєнний.

Зараз довкола Сімферополя і на Південному узбережжі налічується майже півсотні земельних ділянок, самовільно зайнятих репатріантами, які вимагають від влади виділення землі для будівництва житла. Чиновники ж переважно відмовляються надавати землю, серед іншого аргументуючи тим, що такі акції протесту уже стали бізнесом – землю деякі репатріанти захоплюють, оформлюють, а потім перепродають.

Ібраїм Воєнний каже, що такі факти справді існують і з ними треба боротися: “Нам хотілося б уже конкретно почути від наших кримськотатарських чиновників і з Меджлісу, хто цим займається – поіменно. А ще – хто процес земельних самозахоплень в нашому національному органі контролює?” , — цікавиться Ібраїм Воєнний.

Земельне питання можна вирішити без протестів?

Заступник голови Меджлісу Ремзі Ільясов
(RadioSvoboda.Ua)
Один із лідерів Меджлісу Ремзі Ільясов проти того, щоб цей національний орган контролював усі процеси розподілу землі серед співвітчизників. За його словами, це прерогатива місцевої влади та її управлінь з питань депортованих. А лідер Меджлісу Мустафа Джемілєв 18 травня попередив репатріантів про те, що серед співвітчизників з’явилися нечесні ділки, які використовують земельні проблеми у своїх цілях. Він закликав викривати їхні наміри і дії.

Водночас Ремзі Ільясов заявив, що зараз є можливість вирішувати земельні проблеми кримських татар і без мітингів: “З одного боку, люди, звичайно, мають право на акції протесту. Але з іншого боку – в Гурзуфі просувається вирішення земельного питання. А загалом у період відпочинку, курортного сезону, якщо немає особливо гострих проблем, то, природньо, від протестів можна й утриматися” , - вважає Ремзі Ільясов.






Матеріали до теми:

• Хто фальсифікував ухвалу уряду Криму про надання землі у заповіднику? • У Криму відзначили 63-тю річницю депортації кримських татар • Земельний скандал у Криму – слід одного з лідерів «регіоналів». • Для гольф-клубу земля є, для репатріантів – немає. • Як заповідники на інвестиції міняли.
XS
SM
MD
LG