Доступність посилання

ТОП новини

“Давайте жити дружно!” Чи є в Україні грунт для розквіту ксенофобії?


ГЛАС НАРОДУ: /images/photo/question_50.jpg Чи є у вас упередження до представників інших національностей? /images/photo/SL_08.06.2007_n1.jpg Микола, працівник метрополітену: - У мене немає негативу до інших національностей, аби вони займалися роботою. Просто брати , арештовувати і виселяти не можна. /images/photo/SL_08.06.2007_n2.jpg Тетяна, стюардеса: - Я з ними не стикаюсь, але моя знайома дівчина - вона арабка за національністю - мала якось неприємну зустріч зі скінхедами. Але зараз такого вже немає. /images/photo/SL_08.06.2007_n3.jpg Євген Івашков, адвокат: - Нормально ставлюся. Я 4 роки працював у мусульманській державі в Алжирі. Знаю, що мусульмани такі ж люди, як і ми. Ми стали більше спілкуватися з іншими народами, стаємо більш цивілізованими. /images/photo/SL_08.06.2007_n4.jpg Аліна, працює у науково-дослідному інституті: - Якщо і присутнє, то в дуже обмеженій кількості. Ми більш доброзичливі до інших націй. /images/photo/SL_08.06.2007_n5.jpg Микола, співробітник компанії мобільного зв''язку: - Нормально ставлюся. У мене начальник з Афганістану. Інколи буває до них презирство серед наших людей. Надія Шерстюк, Віола Бурда Українська міліція починає боротьбу зі “скінхедами” - молодіжною течією, яка, зокрема, агресивно поводиться стосовно іноземців. За даними МВС, в Україні почастішали випадки нетолерантного ставлення до певних національностей. Зокрема, минулої неділі в Києві вбили громадянина Іраку. Такі ж застереження висловлює міжнародна організація Human Rights First, яка у своєму звіті зафіксувала - в Україні почастішали випадки нападів на вихідців з африканських країн та людей інших національностей. Чи справді Українці не терплять чиєїсь “інакшості”? Як себе почувають іноземці в Україні? Який рівень ксенофобії в Україні у порівнянні з іншими державами?

Міліція спеціально займеться злочинами, скоєними проти іноземців

У департаменті карного розшуку МВС буде створений окремий підрозділ, який займатиметься злочинами, скоєними проти іноземних громадян, повідомив заступник міністра МВС Микола Куп’янський. За підрахунками міліціонерів, в Україні близько 500 скінхедів. Саме вони часто агресивно налаштовані проти іноземців, навіть якщо ті законослухняні громадяни: “Підрозділ буде займатися попередженням та розкриттям злочинів, вчинених іноземцями та злочинів, скоєних проти іноземців. Аналогічні підрозділі будуть створені у всіх інших регіонах України”.

Лівієць Валід живе в Україні 3 роки. Раніше вільно пересувався Києвом і почувався як вдома. Тепер він навчився бути обережним, оскільки, за його словами, іноземця в Україні навіть на вулиці можуть запитати: а що ти робиш на цій землі?: “На дискотеці, на вулиці, навіть на Хрещатику я боюся ввечері ходити. Можуть підійти, велика проблема для іноземців – інколи вони не можуть жити, як нормальна людина”.

Поважай українські закони, і тебе будуть поважати

Володимир Яворський: “Активізуються рухи, які спрямовують свою діяльність проти певних національних громад”(фото з bbc.co.uk/ukrainian)
Напади на іноземців через національне питання в Україні почастішали, стверджує правозахисник Володимир Яворський: “Якщо до 2004 року, було зафіксоване одне чи два вбивства на грунті расової чи національної нетерпимості за 10 років, то за останній період ледь не щомісяця трапляються напади на представників інших національностей”.

Олег Тягнибок: “Представники інших національностей повинні поважати українські звичаї, культуру, мову і разом з українцями працювати на розбудову держави”
За даними ООН, на кінець минулого року за кордон на заробітки виїхали 7 мільйонів українців. Натомість стільки ж до України в’їхало іноземців - легальним і нелегальним шляхом, такі дані наводить Олег Тягнибок, голова партії Всеукраїнське об’єднання Свобода. За його словами, якщо іноземці працюють разом з українцями на благо батьківщини - до них немає претензій, але бувають інші варіанти: “Я ніяк не можу забути, як рік тому на Дніпропетровщині зв’язувалися зі мною українці, які вже відчувають там себе рабами, кріпаками. Тому що весь бізнес, ресторани там перебувають під контролем емігрантів. Такі випадки є масовими. Ми буквально за два-три роки можемо мати аналогічні проблеми, з якими стикається нині Західна Європа”.

Довідка:
(wiki)
Перші скінхеди (від англійського skinhead - "брита голова") з''явились у Великобританії у 60 роках минулого століття. На початку рух скінхедів не був заполітизованим: хлопці з робітничих кварталів гаяли час у бійках з представниками інших молодіжних угруповань. Проте, як тільки скінхед-рух став масовим, за нього зразу ж взялися політики всіх мастей. І єдиної громади “бритоголових” не стало: вона розвалилася на декілька ворогуючих між собою угруповань. Найчисленніша - скінхеди-нацисти. Для більшості із них ідеалом є Адольф Гітлер. Характерний одяг скінхедів – високі шнуровані черевики, куртка “бомбер” і високо підкатані джинси.


Нетолерантні французи та британці – звіт Human Rights First

Велика Британія та Франція у звіті Human Rights First посіли одне із чільних місць серед нетолерантних країн, зокрема, до мусульман. З минулого року - закон карає і за словесну образу представників іншої національності та віросповідання. За даними британської поліції, злочини на расовому грунті коять особи віком до тридцяти років, розповідає лондонський кореспондент радіо свобода Олекса Семенченко.

Румунія також фігурує у цьому звіті. За даними Human Rights First, там, нібито, недолюблюють представників ромської національності. Втім, каже кореспондент Радіо Свобода у цій країні Василь Каптару, румуни мають давній досвід - як мінімум п’ять століть, співжиття з іншими національностями.

Закарпатська область в Україні славиться своєю багатонаціональністю. Роми, згідно перепису населення,складають один відсоток населення Закарпаття. Втім, стверджують представники цього народу, їх там значно більше, каже кореспондентка Радіо Свобода в Ужгороді Наталка Петерварі: “Люди не хочуть, або бояться ідентифікувати себе як роми. Бо тоді у них набагато більше шансів не знайти роботу або отримати неприємності з боку посадовців та правоохоронців. Конфліктів між ромами і представниками інших національностей у Закарпатті немає”.

За даними української міліції, в Україні близько півтисячі скінхедів-расистів. Для порівняння - в Росії скінхеди мають майже армію - 50 тисяч. Українці не можуть бути агресивними до інших нації, і історія країни це демонструє, каже історик Володимир Сергійчук. Українці хоча б навчилися захищати свої інтереси - тобто бути рішучими і сильними: “Ми ніколи нікого не завойовували. А якщо освоювали порожні землі, то це було хліборобське освоєння”.

Як стверджують історики, українці - миролюбна нація, а відтак говорити про ксенофобські настрої в країні недоречно. 70 відсотків людей, яких на своєму сайті опитало Радіо Свобода, вважають, що українці толерантні і терпимі до всього іншого - нації, віросповідання, статевої орієнтації.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:

Матеріали до теми:

• Толерантність українців: правда і вигадки • «Сьогодні журналісти готові висвітлювати найскладніші проблеми відкрито й чесно», вважає директор «Проекту з Міжетнічних відносин» Лівія Плакс • Ксенофобія по-українськи • Великобританія, Франція та Німеччина посилюють боротьбу проти злочинності на ґрунті расової, релігійної та статевої нетерпимості • Молоді європейці вірять, що за 10 років у ЄС краще ставитимуться до іноземців
XS
SM
MD
LG