Доступність посилання

ТОП новини

Буш сказав Путіну з Праги, що Росія не є ворогом CША. При цьому він висловив стурбованість ситуацією в Російській Федерації


Василь Зілгалов Прага, 5 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Американський президент Джордж Буш використав своє сьогоднішнє перебування у чеській столиці для того, щоб спробувати переконати Європу, що майбутня американська система протиракетної оборони на цьому континенті піде на користь усім. Глава Білого дому був також основним доповідачем на празький міжнародній конференції: «Демократія і безпека», де він заявив, що головна загроза сучасній демократії надходить від радикалів і терористів та екстремістських режимів.

Джордж Буш: ПРО на користь всім, Росія – не ворог CША
(AFP)
За опитуваннями громадської думки, дві третини чехів – проти розміщення американського радара. Але ті, хто «за», не боїться про це говорити і навіть співати, як у пісні, яку сьогодні подарувала Джорджу Бушу міністр оборони Чехії Власта Парконова.

У пісні є такі слова: «Добрий день, радару! Радо вітаємо, бо нарешті дочекались! Добрий день, радару, аплодую я тобі, а друзяки солдатською торбою махали».

Після переговорів із чеськими урядовцями президент Сполучених Штатів заявив: американська протиракетна система оборони є «просто захисним засобом», націленим не на Росію, а «на справжні загрози».

Джордж Буш: «Головна мета /ПРО/ полягає у тому, щоб захистити вільні нації від можливого ракетного удару, очікуваного від норовистих режимів. Це справжня загроза світові. Тому я сказав президентові Путіну, що Росія не є нашим ворогом. Вороги вільного світу – радикали чи екстремісти, чи злочинні режими, що намагаються шантажувати вільний світ, щоб нав’язати свої ідеї».

Чехи не мусять вибирати між США і Росією

Джордж Буш також запевнив, що чехи не повинні вибирати між тим, чи бути друзями Америки, чи Росії. На його думку, вони можуть бути друзями обох держав. Зі свого боку, президент Чехії Вацлав Клаус наголосив, що важливо переконати скептичну чеську громадськість і російського президента в справжніх намірах щодо ПРО: «Я думаю, що ми розуміємо тут один одного з президентом Бушем. Важливо, що президент Буш пообіцяв докласти максимум зусиль, щоб переконати Росію і її президента Владіміра Путіна».

Напередодні президент Росії заявив, що Москва може перенацілити свої ракети на об’єкти у Європі, якщо там розмістять елементи американської ПРО.

Деякі чеські експерти сумніваються, що приїзд глави Білого Дому допоможе схилити громадську думку на користь радара. Так Іржі Пеге, колишній радник президента Вацлава Гавела і ректор нью-йоркського університету в Празі зазначив: «Моє відчуття, що приїзд Буша може мати досить складний, якщо не негативний, вплив на справу, з якою приїхав той, хто дуже непопулярний у Чехії».

Буш на конференції у Празі процитував Андрея Сахарова

Президент Сполучених Штатів також був у вівторок основним доповідачем на празькому міжнародному форумі «Демократія і безпека», на який зібралися колишні дисиденти, а нині політики, інтелектуали і аналітики. Заявлені раніше українські учасники, серед яких називали і лідера опозиції Юлію Тимошенко, до Праги так і не приїхали.

Головні на конференції дві проблеми – можливість демократизації в Іраку та на пострадянських теренах. У цьому питанні, як зауважують учасники, важко визначити, що переважає – оптимізм чи песимізм.

Джордж Буш зазначив у промові, що демократизація у світі відбувається різними темпами. Він пригадав слова Андрея Сахарова, що не визнавши свободи свого власного народу, не можна повчати свободі своїх сусідів. Буш також заявив, що Росія за президента Путіна збилася з шляху демократичних реформ: «Реформи, що були обіцяні тут народові, пущені під укіс, що викликає занепокоєння щодо демократичного розвитку Росії».

Але при цьому президент Сполучених Штатів додав, що обговорення демократичних проблем Росії — це лише один момент у загалом міцних відносинах між державами. Цього тижня під час саміту «Групи Восьми» у Німеччині Джордж Буш і Владімір Путін зможуть віч-на-віч обговорити ці проблеми.

Матеріали до теми:

• Президент США Джордж Буш розпочав переговори з президентом Чехії Вацлавом Клавсом і прем’єр-міністром Міреком Тополанком • Висловлювання Президента Росії, що Москва готова перенацілити свої ракети на Європу в разі розташування там американської системи ПРО, викликають «жаль» у НАТО • Мешканці Чехії висловлюються проти розміщення американського радару у їхній місцевості • Посол США в НАТО: Росіянам не варто було б створювати свої ракети, а спільно з нами будувати ПРО • Росія – США: Чи розпочнеться нова гонка озброєнь і «холодна війна»? • Російські випробування ракет – «більш політичний акт, аніж військово-технічний». (Інтерв’ю з керівником Центру досліджень Армії конверсії та роззброєння) • Нова стратегічна ракета Росії – ще один виклик США. Віктор Ющенко хотів би виграти темп. (Огляд європейської преси)
XS
SM
MD
LG