Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина прагне відновити конституційний процес ЄС


Надія Кандиба Німеччина, 14 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) - Піврічне головування Німеччини в Європейському союзі поступово добігає кінця. Залишилося ще два тижні. В четвер у Бундестазі німецький канцлер Анґела Меркель підбила перші підсумки перебування на чолі Ради ЄС. Судячи із заяви, вона залишилася задоволеною виконаною роботою. Водночас Меркель визнала, що питання європейської конституційної угоди й надалі залишається відкритим.

Канцлер Німеччини Анґела Меркель
(epa)
“Європа може вдатися тільки разом” – таке гасло Німеччина обрала на час свого головування в ЄС. На думку Анґели Меркель, ці слова цілком вдалося наповнити життям і конкретним змістом.

Європейські досягнення під головуванням Німеччини

• Зменшення тарифів мобільного зв’язку для міжнародних розмов у рамках ЄС, • спрощення фінансових операцій між європейськими країнами, • підписання угоди про повітряне сполучення із США, • підвищення захисту інтересів тих, хто бере кредити


Реанімація європейської конституції

Під час своєї промови в Бундестазі канцлер Меркель знову порушила питання європейської конституції, процес ухвалення якої загальмувався після її відхилення на референдумах у Франції та Нідерландах. Аби відновити цей процес, Меркель провела за час головування в ЄС цілу низку двосторонніх конфіденційних зустрічей з лідерами європейських країн. Під час переговорів йшлося про складання плану відродження конституційного процесу. Глава німецького уряду сподівається, що на саміті ЄС, який 21 й 22 червня відбудеться в Брюсселі, нарешті вдасться ухвалити такий план.

Після провалу попереднього конституційного законопроекту нині триває робота над його скороченою версією. За словами Меркель, йдеться про спеціальну “угоду з проведення реформ”, яка б не була обтяжливою для громадян. Сьогодні найбільший опір новій угоді чинить Польща. Варшава погрожує відкинути законопроект, якщо на обговорення не винесуть питання про механізм ухвалення рішень в рамках Європейського союзу. Польща побоююється, що вона може опинитися в програшу.

Німці вірять, що ЄС потребує конституції

Меркель має намір обговорити це питання наступними вихідними під час робочої зустрічі зі своїми колегами з інших європейських країн у тому числі й з президентом Польщі Лехом Качинським. Німецький канцлер віддана відновленню європейського конституційного процесу. Відмова від цього матиме дуже тяжкі наслідки для майбутнього Європейського союзу, які навіть складно змалювати, - переконана Анґела Меркель.

Що ж стосується громадян своєї країни, то тут німецькому канцлеру хвилюватися не доводиться. Більшість німців підтримує тих, хто хоче врятувати європейську конституцію. Принаймні таким є висновок дослідження, проведеного на замовлення журналу Stern. Дві третини респондентів заявили, що Європейський союз, до складу якого входить 27 країн, потребує конституційної угоди.

Матеріали до теми:

• Тоні Блер хоче поправок до існуючої угоди щодо Євроcоюзу замість Конституції ЄС • Європейський Союз: дебати про пошук виходу з конституційної кризи виходять на фінішну пряму
XS
SM
MD
LG