Доступність посилання

ТОП новини

Хлібна криза


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 5 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Дніпропетровщина опинилася під загрозою «хлібної кризи». Борошномельні підприємства заявляють, що вичерпали запаси дешевого зерна і тепер або повністю зупиняться, або вироблятимуть борошно з дорожчої сировини. Наслідки цього можуть бути такі — в області потерпатимуть від нестачі хліба або ціна на нього різко стрибне вгору.

(RadioSvoboda.Ua)
Подорожчання хліба хоча б на 30 копійок, про що нині говорять виробники, відчутно вдарить по гаманцях щонайменше 1 мільйона дніпропетровців — кожен третій в області вважається малозабезпеченим.

Для пенсіонерки пані Віри і її безробітного сина хліб — основний продукт харчування, тому після зростання ціни їм важче буде зводити кінці з кінцями. Пані Віра: «Це дуже дорого. Там того батону грамів 300, туди-сюди — і його немає. А пенсія знаєте яка? Нам дуже важко».

Виробники кажуть, що змушені піднімати ціни

Виробники хліба й хлібобулочних виробів пояснюють — піднімати ціни їх змушує ринок. Із нового року, коли піднялася вартість житнього борошна, дріжджів, маргарину та енергоносіїв працювали з мінімальними прибутками в 10-12 копійок із однієї хлібини.

Тепер, коли подорожчає пшеничне борошно, потерпати від збитків виробники хліба не збираються, каже голова асоціації хлібопекарних підприємств «Дніпрохліб» Валентина Ткаченко: «Переробні підприємства виставляють борошно по 1550 гривень за тонну вищого сорту. Це на 300 гривень збільшує собівартість продукції. Тому хлібопекарні підприємства працюють зі збитками, дуже складно потім їх перекривати».

У свою чергу борошномельні підприємства знаходять свої аргументи на користь подорожчання продукції. На Дніпропетровському млинарному комбінаті увесь травень працювали на запасах зерна, придбаного за старими, на третину нижчими цінами. Два дні тому резерв вичерпали.

За словами генерального директора Миколи Колесника: «Дніпромлин» змушений перерахувати рентабельність і давати борошно за вищою ціною. 1520 гривень за вищий сорт — це дуже висока ціна для хлібопекарів, я це розумію, але іншого виходу для «Дніпромлина» немає. Або — зупиняти підприємство, але це ще більше підвищить в області вартість борошна».

Дніпропетровські виробники борошна запевняють — чекати їм нічого: власники зерна, приватні підприємства, не змінять на нього ціну до нового врожаю, а потім, ймовірно, не зменшать, а підвищать, адже прогнози на врожай невтішні, пшениці цього року зберуть удвічі менше, ніж торік. Придбати ж дешеве зерно із резервів державного Аграрного фонду теж більшості млинарів не вдасться.

Як пояснив керівник Аграрного фонду в Дніпропетровській області Віталій Пащенко, на торги виставили мізер — 2,5 тисячі тонн зерна, а попит величезний.

Нестача дешевого зерна – «темна справа»?

Однак у Дніпропетровській облдержадміністрації скаргам виробників борошна та хліба віри не ймуть. Начальник обласного управління агропромислового розвитку Олександр Любович каже, що має інформацію про те, що зернотрейдери відпускають зерно млинарям за старими цінами — 900 грн. за тонну пшениці 3-го класу, відтак виробники просто хочуть нагріти руки.

А голова Дніпропетровської облдержадміністрації пані Дєєва взагалі назвала заяви про нестачу дешевого зерна «темною справою»: «Ви на цей рік заключали угоди з зернотрейдерами на поставку зерна? Де поділися ці угоди? Я просто хочу розібратися. Ясно, що діло темне».

Поки ж обласна влада не має інших важелів впливу на виробників, крім прохань не піднімати ціни. Ті нічого не обіцяють: ринок є ринок.

Матеріали до теми:

• Подорожчання хліба: реальна перспектива чи нагнітання? • "Київхліб" пропонує підвищити ціни на соціальні види хліба на 20-25 копійок за буханець • Віктор Ющенко закликає Кабмін допомогти аграріям, які постраждали від посухи • Сію-посіваю. Якими є після спеки види на врожай?
XS
SM
MD
LG