Доступність посилання

ТОП новини

Що має і чого не має робити Україна на шляху до Європи — думки експертів


Кирило Булкін Київ, 4 червня 2007 (RadioSvoboda.ua) — Що має і чого не має робити Україна, розбудовуючи себе як сучасну європейську демократичну державу? Таким було одне із запитань відкритих дебатів, які громадська організація «Ялтинська Європейська Стратегія» провела з нагоди Дня Європи в Києві просто на Хрещатику.

Учасники відкритих дебатів
Віце-президент фонду «Стратегія-1» Михайло Гончар:

— Не треба ставити штучних проблем. Вибір «Росія — ЄС» насправді мало кому цікавий, тому що мислення поляризоване в бік Європейського Союзу. Тепер те, що треба робити: треба навести лад у власному домі. Решта вирішиться не саме собою, а внаслідок тяжкої праці. І тоді і Європейський Союз стане для нас привабливим, і ми для Європейського Союзу.

Експерт Інституту демократії імені Пилипа Орлика Наталя Беліцер:

— Чого Україна не має робити? Нічого такого, що б потурало і розпалювало неоімперські амбіції Росії. Що треба робити? Робіть усе можливе, щоб підвищувати рівень усвідомленості національних інтересів України.

Заступник директора польсько-української фундації співпраці Орися Луцевич:

— Ми не маємо залишатися між Росією і ЄС. Скажу прекрасними словами Юрія Андруховича: коли ми в такій ситуації будемо, то ми будемо залишатися поза сучасністю, поза історією і поза вічністю. А що ми маємо робити — маємо будувати українську ідентичність, маємо будувати суспільство, в якому громадяни відчувають себе суверенною спільнотою громадян, які відповідають за наше майбутнє. А решта — дороги, туалети, готелі —ми збудуємо згідно з європейськими стандартами, це не проблема.

Надзвичайний і повноважний Посол Швеції в Україні Йон-Крістер Оландер:

— Якщо ви сконцентруєтесь на укладенні якісної розширеної угоди про співпрацю з Євросоюзом, то це дасть вам усі можливості розвивати стосунки з ЄС. Водночас ви маєте не забувати підтримувати добрі стосунки з вашими сусідами. І якщо ви робитимете це, вам не треба буде думати, чого не робити.

Президент Фонду Віктора Пінчука Томас Еймонд-Ларітас:

— Україна не повинна створювати штучних конфліктів із сусідами, бо це ніколи не допомагало жодній країні у світі. Що Україна має робити, так це вірити в себе, бо її майбутнє — в її власних руках.

Матеріали до теми:

• Лобіювання Варшавою вступу України до ЄС – корисне і Україні, і Польщі, і Євросоюзові, вважають експерти • Робота над новою угодою між Україною та Євросоюзом • Україна має йти в Європу, незважаючи на політичні баталії • Західний дослідник пропонує надати Україні статус спостерігача в Європарламенті • «Двері ЄС мають бути відчиненими перед Україною» – керівник МЗС Швеції
XS
SM
MD
LG