Доступність посилання

ТОП новини

Депутати склали мандати. Поки що без наслідків


Тетяна Ярмощук Київ, 4 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Чи має опозиція 151 заяву про складення депутатських повноважень? Чи стала Верховна Рада нелегітимною? Хто чи що заважає парламентові п’ятого скликання саморозпуститися?

За домовленостями Президента, Прем’єра та спікера, Верховна Рада п’ятого скликання має стати нелегітимною на підставі складання повноважень принаймні 151 депутатом. За цими домовленостями, дострокові вибори мають відбутися 30 вересня.
(phl.com.ua)
У секретаріаті парламенту зареєстровані менше, ніж 150 заяв про складання депутатських повноважень представників БЮТу та «Нашої України», заявляє Голова Верховної Ради 5 скликання.

Олександр Мороз висловлює сумніви щодо правильності заяв про складання депутатських повноважень бютівців та нашоукраїнців і каже, що з відповідним листом він звернувся до голови Центрвиборчкому.

Спікер зазначає, що дострокові парламентські вибори можна провести лише на бездоганних юридичних підставах.

Опозиція: затримки суто технічні

Опозиціонери ж нинішню ситуацію пояснюють технічними неузгодженостями.

Бютівець Олег Білорус в інтерв’ю Радіо Свобода пояснив, що депутати від БЮТ і НУ здали 169 заяв, але частина перевіряється.

«Вони (очевидно, в парламенті — РС) поставили вимогу, щоб поставити ще другий підпис у присутності керівника відділу кадрів. Не всі ті люди, які подали заяви, були у наявності: хто хворий, як Омельченко, лежить у лікарні, хто у відрядженні, хто у відпустці», — каже Олег Білорус.

Прем’єр-міністр Віктор Янукович заявляв, що Верховна Рада має продовжувати працювати.

У цьому переконана і лідерка фракції Партії регіонів Раїса Богатирьова. На її думку, за «логікою політичного компромісу» засідання парламенту «зобов’язані зараз продовжуватися».

«Якщо ви звернули уваги на виступ пана Кириленка у п’ятницю ввечері, то він сказав: на наступному пленарному тижні ми будемо відповідні заяви щодо виходу депутатів із фракції „Наша Україна“ робити на пленарному засіданні», — нагадала Раїса Богатирьова.

Слово за парламентом і за відповідальними політиками

У суботу Блок Юлії Тимошенко та «Наша Україна» провели з’їзди, на яких ухвалили рішення про складання депутатських мандатів.

Тепер рішення за парламентом, каже в інтерв’ю Радіо Свобода доктор правничих наук Віктор Мусіяка.

За його словами, рішення з’їздів мають бути передані до Верховної Ради, а Верховна Рада має ухвалити постанову про призупинення своєї діяльності, посилаючись на це. Далі має бути відлік 30 днів, упродовж яких парламент не буде збиратися. І вже після цих 30 днів Президент може видати указ про призначення дострокових виборів.

Віктор Мусіяка думає, що цей указ має з’явитися не раніше 2 серпня, «щоб до 30 вересня було 60 днів і не більше».

Недоліки українського законодавства та відсутність політичної волі — саме ці два чинники, на думку політолога Артема Біденка, стоять на заваді проведенню дочасних виборів.

Верховна Рада вже розпущена і не може функціонувати, вважає він: «Як тільки хтось із політиків проявить чітко політичну волю, що все, Верховна Рада формально розпущена, але мусить працювати і забезпечувати вибори, з того моменту ми можемо сподіватися на встановлення ладу в Україні і початок повноцінної передвиборчої кампанії».

За домовленостями Президента, Прем’єра та спікера, Верховна Рада п’ятого скликання має стати нелегітимною на підставі складання повноважень принаймні 151 депутатом. За цими домовленостями, дострокові вибори мають відбутися 30 вересня.

Матеріали до теми:

• Зміни у виборчому законодавстві: чи будуть забезпечені права українських виборців за кордоном? • Євродепутат: невиконання політичної угоди може зашкодити відносинам України з ЄС • Давид Жванія: Деякі норми оновленого закону про вибори народних депутатів, які звужують права та свободи громадян, можуть бути оскарженими у судовому порядку • Айсберг дострокових виборів: надводна і підводна частини (Прямий ефір)
XS
SM
MD
LG