Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровськ активно готується до Євро-2012. За стадіон вже не хвилюються...


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 4 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Із шести міст України, які можуть прийняти фінал чемпіонату Європи з футболу 2012 року, наразі найбільш підготовлені Донецьк та Дніпропетровськ Про це заявив міністр регіонального розвитку й будівництва, екс-голова Дніпропетровської облдержадміністрації Володимир Яцуба.

Європейський бульвар у Дніпропетровску
(RadioSvoboda.Ua)
Проект майбутього стадіону
(RadioSvoboda.Ua)
Наразі про Європу в центрі Дніпропетровська нагадує хіба Європейський бульвар – кілька великих торговельних центрів, новенька бруківка, прапори країн Євросоюзу. А навпроти – величезний монумент Леніну, а далі, кілька сот метрів у бік – картина стає типовою: купи сміття, розбиті тротуари, подзьобані ямами дороги. Усього цього, запевняє міська влада, за 5 років не буде, знайдуть кошти інвесторів на ремонт. Поки ж міський голова Іван Куліченко спокійний тільки за стадіон – його будує футбольний клуб «Дніпро» за фінансової підтримки своїх власників, однієї з великих фінансово-промислових груп.

Іван Куліченко: «Якщо у нас нема проблем зі стадіоном, цього року його буде введено в дію, то розвиток готельного господарства, доріг, мереж, соціальної сфери для нас є предметом зацікавленості в інвестиціях й фінансування з різних джерел».

Конструкції 30-тисячної арени вже змонтували

Відтак Дніпропетровськ стане першим містом України, що презентує громадськості стадіон, де відбудуться матчі «Євро-2012». Конструкції 30-тисячної арени, що нагадуватиме домашню арену німецької «Боруссії», вже змонтували, триває оздоблення.

Кошторис робіт у перебігу реконструкції стадіону побільшав майже вдвічі – від 25 млн. євро до 40-ка. Проектувальники додали кілька «родзинок» – велетенські електронні табло, музей клубу «Дніпро», кафе, ресторани. У Під час будівництва, виявили залишки могил катеринославського дворянства – на цьому місці століття тому був цвинтар місцевої аристократії, тож інвесторові довелося оплатити й перенесення решток.

Представник футбольного клубу «Дніпро» Олександр Скляр запевняє – все йде за планом: «Всі роботи ведуть якісно, вчасно. Згідно з графіком, у вересні стадіон буде введений в експлуатацію».

«Важко змінити наш менталітет...»

Таким має бути новий готель для гостей
(RadioSvoboda.Ua)
Стадіон запланували відкрити на День міста, причому не урочистостями, а футбольним матчем міжнародного рівня. Аби не посоромитись перед іноземцями, кажуть футбольні функціонери, до того часу хочуть хоч трохи перевиховати місцеву футбольну публіку, для цього спеціально наразі створюють вболівальницьку асоціацію.

25-тирічний Сергій, лідер одного з фанівських угруповань, каже, що перед європейськими гостями може бути незручно не тільки за шанувальників футболу.

Сергій: «Якось ми намагаємось тримати марку, важко змінити наш менталітет. У нас люди прийдуть на футбол, загашені горілкою, пивом, розкладуть оселедець, насіння, дудку – і він сидить. А це має бути свято, щоб отримувати від матчу велике задоволення. Ні, ми не готові поки що, у нас навіть правоохоронці неадекватно реагують на певні ситуації».

Правоохоронці вчаться, навіть їздили до Німеччини й Італії

Тим часом місцеві правоохоронці заперечують, що до побиття вболівальників на столичному стадіоні причетний саме дніпропетровський «Беркут». А втім, запевняють – адекватній поведінці на стадіонах вже вчаться, задля цього їздили до Німеччини й Італії, зустрічалися з польськими колегами. Однак заступник начальника міського відділу міліції Сергій Хуторний про повну готовність теж поки не каже.

Сергій Хуторний: «Наші співробітники мають досвід роботи, у нас напрацьовані схеми охорони громадського порядку, є плани. А от щодо безпеки, те, що стосується відеонагляду, інших питань, безпечного під’їзду до стадіонів – то поки не готові».

Наразі планують, що у Дніпропетровську відбудеться три гри фіналу «Євро». Міська влада запевняє – навіть якщо один матч відберуть на користь Одеси чи Харкова, готуватись до спортивної події все одно будуть серйозно. У перебігу Чемпіонату Дніпропетровськ побачать не тільки тисячі приїжджих, а й мільйони телеглядачів у світі.

Матеріали до теми:

• Євро-2012 присвячується: замість палацу – 5-зірковий готель у Харкові • Поляки переймаються, чи встигнуть вони підготуватися до Євро-2012 • Не пізніше 2010 року Україна отримає 6 суперсучасних стадіонів, на яких відбуватимуться матчі Євро-2012 • Львівські депутати спільно взялись за Євро-2012 • Що не так із підготовкою до «Євро-2012» у Львові? • Підготовка і проведення чемпіонату з футболу Євро-2012 буде тестом на спроможність інтеграції України до Європи, заявив під час візиту до Варшави керівник МЗС України Арсеній Яценюк • Польська преса про офіційний візит міністра зовнішньополітичного відомства України Арсенія Яценюка до Польщі • Найслабше місто серед претендентів на проведення “Євро-2012” • Стадіон в обмін на житло. • «Дніпро» – стадіон під «Євро-2012».
XS
SM
MD
LG