Доступність посилання

ТОП новини

Спецпотяг із жовтим фосфором у суботу вранці виїхав з України


Про це повідомили Міністерство з питань надзвичайних ситуацій і «Укрзалізниця». Перед перетинанням кордону російські фахівці перевірили технічний стан потяга й вантажу. При цьому не було висловлено жодних зауважень, і вантаж був безперешкодно пропущений на територію Російської федерації. Тим часом Львівська залізниця спростовує заяви «Казахстанських залізниць» про те, що причиною аварії поїзда з фосфором у Буському районі Львівської області було неправильне проведення ремонту залізничного полотна незадовго до аварії.

Потяг, у який завантажені цистерни з фосфором
Про це повідомили Міністерство з питань надзвичайних ситуацій і Державна адміністрація залізничного транспорту «Укрзалізниця».

Спеціальний вантажний потяг з жовтим фосфором, що прямує до Казахстану транзитом через Росію, у Ростовській області зустріли співробітники Міністерства з питань надзвичайних ситуацій Російської Федерації, які супроводжатимуть потяг до кордону з Казахстаном.

Перед перетинанням кордону російські фахівці перевірили технічний стан потяга й вантажу. При цьому не було висловлено жодних зауважень, і вантаж був безперешкодно пропущений на територію Російської федерації.

Спеціальний поїзд із жовтим фосфором 26 липня вирушив зі станції Красне у Львівській області в супроводі двох пожежних поїздів.

У п’ятницю ж у Львові віце-прем’єр Олександр Кузьмук оголосив, що ліквідацію «фосфорної аварії» на Львівщині завершили.

За його словами на п’ятничній позачерговій сесії Львівської облради, зібрали майже 100 тонн залишків фосфору і забруднених ґрунтів. На цій землі сіють траву.

Зрізали 2 тисячі кубічних метрів ґрунту. Цю територію засипали свіжою землею.

Водойми, які потрапили в зону ураження, обробили вапном.

У шпиталях області на лікуванні чи спостереженні перебувають понад 80 людей, у тому числі 11 дітей.

Головний санітарний лікар Львівської області Роман Павлів заявив, що провели 500 досліджень повітря й криничної води, і перевищень граничних норм шкідливих речовин у жодній пробі немає.

Однак мешканці уражених сіл вимагають провести незалежну експертизу повітря, води і ґрунту.


Тим часом Львівська залізниця спростовує заяви «Казахстанських залізниць» про те, що причиною аварії поїзда з фосфором у Буському районі Львівської області було неправильне проведення ремонту залізничного полотна незадовго до аварії.

Згідно з повідомленням Львівської залізниці, Львівська залізниця дійсно проводила в першій половині дня 16 липня (день аварії) плановий ремонт на 13 кілометрі перегону «Красне-Ожидів».

Львівська залізниця заявляє, що ремонт проводився в повній відповідності з вимогами нормативних актів «Укрзалізниці».

Також Львівська залізниця вважає, що найбільш імовірною причиною аварії є незадовільний технічний стан вагонів і порушення умов завантаження небезпечної речовини.

У повідомлені також мовиться, що «Львівська залізниця подаватиме позов про відшкодування збитку, оскільки саме вона є постраждалою стороною».

Раніше Міністерство транспорту України заявило, що причиною аварії у Львівській області могли стати порушення при транспортуванні цистерн із фосфором.

Минулого понеділка в Буському районі Львiвської областi зiйшли з рейок 15 цистерн iз жовтим фосфором, які йшли транзитом через Україну з Казахстану до Польщі.

Шість із них спалахнули.

Протягом 10 днів фахівці МНС проводили рятувальні роботи на місці аварії.

В зоні ураження опинились 14 населених пунктів, де живуть 11 тисяч людей.

Матеріали до теми:

• Хто керує залізницею? • На Львівщині триває ліквідація наслідків техногенної аварії • Жовтий фосфор поїде на історичну батьківщину? • Тиждень після техногенної аварії • На Львівщині тривають роботи з ліквідації «фосфорної» аварії • Четверта доба боротьби із наслідками техногенної аварії на Львівщині
• Прокуратура розглядає 4 версії техногенної аварії на Львівщині, однією з яких є втручання сторонніх осіб
• Катастрофа на Львівщині: медичні аспекти
• Чи завдала шкоди фосфорна аварія на Львівщині сусідній Волині?
• Єврокомісія пропонує допомогу Україні у ліквідації наслідків аварії під Львовом
• Людський аспект техногенної аварії на Львівщині
• Другий день ліквідації техногенної аварії на Львівщині
• Техногенні катастрофи і відповідальність влади (Прямий ефір)
• Які можливі наслідки горіння цистерн з отруйним фосфором у результаті аварії на Львівщині? Інтерв’ю з колишнім міністром екології та природного середовища Сергієм Курикіним
• Як слід транспортувати небезпечні речовини?
• Летючий фосфор. Залізнична аварія на Львівщині
XS
SM
MD
LG