Доступність посилання

ТОП новини

Литовський спортсмен пливе через Балтійське море, щоб привернути увагу громадськості до захисту екології


Людмила Пилип Рига, 26 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) - Проблема захисту навколишнього середовища стає все більш глобальною і окремі люди, щоб нагадати про зростаючу загрозу, готові навіть перепливти море, зокрема Балтійське. Вже декілька днів, незважаючи на несприятливі погодні умови, 49-річний литовський спортсмен Відмантас Урбонас пливе Балтійським морем, щоб привернути увагу суспільства до потреби захисту його екології.

Експерти вважають Балтійське море одним із брудніших у Європі і ситуацію ще більш ускладнює те, що надходження нової води обмежене вузькою протокою Фемарн між Німеччиною та Данією. До того ж, на дні Балтійського моря є небезпечна схованка – залишена після двох світових війн хімічна зброя.

Прийшов час задуматись на тим, яким ми залишимо Балтійське море своїм нащадкам, вважає литовський спортсмен, чемпіон світу 1998 року в триатлоні Відмантас Урбонас. Він вирішив досить незвичним способом привернути увагу до проблеми охорони середовища рідного моря.

«Я маю намір перепливти Балтійське море не тому, що збираюсь показати, що можу це зробити, а тому, що хочу привернути увагу до катастрофічного стану моря та узбережжя», - зазначив Відмантас Урбонас перед тим, як увійти у холодні навіть цього літнього періоду води Балтійського моря.

Урбонас перепливе 210 кілометрів

Стартував литовський спортсмен минулої неділі в шведському місті Кальмарі. Загальна відстань, яку він збирається подолати, становить 210 кілометрів. Перші сім до острова Еланда Урбонас вважав розминкою і проплив їх досить швидко. Складнішим був другий етап – 57-кілометровий, до острова Готланд. Спортсмен навіть плив уночі. Однак і цей важкий етап йому вдалось подолати. Залишився останній заплив до латвійського порту Повілости, завдовжки 145 кілометрів. Сюди литовський спортсмен має намір дістатися уплав у неділю. Якщо це йому вдасться, то Відмантас Урбонас стане першою людиною, яка перепливла Балтійське море.

Найскладнішим у запливі спортсмен вважає холодну воду та непрогнозовані погодні умови. Пливе він у гідрокостюмі, на шкіру наносить спеціальний крем, який захищає його від переохолодження. Кожну годину, не виходячи з води, Урбонас п’є гарячий чай та енергетичні напої, їсть також у воді. Його супроводжує яхта з групою підтримки: дружина, син та лікар.

Проблемою захисту Балтійського моря переймаються не тільки пересічні громадяни, але й посадові особи держав регіону. Міністри економіки Латвії, Литви, Естонії, а також представники Польщі направили до Єврокомісії листа, в якому висловлюють прохання підтримати ідею будівництва Північноєвропейського газопроводу не по дну Балтійського моря, як це передбачає проект, а по суші. На їхню думку, газопровід, проведений по суші, значно знизить екологічні ризики проекту.

Матеріали до теми:

• Відповідь ЄС на зміни климату • «Саме найбідніші з найбідніших — це ті, хто потерпатиме від кліматичних змін найбільше» • Як лікувати планету від хвороби під назвою потепління? • Ґор закликає конгресменів до подолання кліматичної кризи • Італія та Іспанія — найбільші жертви глобального потепління • Нищення лісів у Новій Україні. Чому ліси вирубуються і чим це загрожує? • Дерева допоможуть людству боротися зі змінами в кліматі • Північно-Західній Європі загрожує різке похолодання
XS
SM
MD
LG