Доступність посилання

ТОП новини

ЦВК відмовила в реєстрації ще 34 ініціативним групам для збирання підписів за референдум про зміни до Конституції, який хоче провести БЮТ


У мотивувальній частині постанови зазначено, що питання, які виносяться на референдум, не відповідають Конституції й законові про референдуми. БЮТ пропонує винести на референдум 9 питань, зокрема, про вибір між президентською і парламентською формою правління в Україні, про скасування недоторканності всіх вищих керівників держави, народних депутатів і суддів, а також про позбавлення їх усіх пільг. Після відмови в реєстрації перших трьох груп, що сталося напередодні, лідерка БЮТ Юлія Тимошенко сказала, що її блок оскаржить в суді ухвали ЦВК про відмову зареєструвати ініціативні групи.


За ухвалення постанови про це у суботу проголосували 9 членів комісії, 4 проголосували проти й 1 утримався.

ЦВК відмовила в реєстрації, зокрема, ініціативним групам, які представляли різні населені пункти Київської, Чернігівської, Рівненської, Івано-Франківської, Львівської, Херсонської областей.

У мотивувальній частині постанови зазначено, що питання, які виносяться на референдум, не відповідають Конституції й законові про референдуми.

БЮТ пропонує винести на референдум 9 питань: про вибір між президентською і парламентською формою правління в Україні, про обрання і відкликання суддів народом, про розширення прав місцевого самоврядування, про скасування недоторканності всіх вищих керівників держави, народних депутатів і суддів, а також про позбавлення їх усіх пільг, про надання конституційного статусу парламентській опозиції, про позбавлення мандатів депутатів усіх рівнів, які порушили обіцянки перед народом, та про спрощення процедур проведення референдумів.

За станом на суботу ЦВК відмовила в реєстрації загалом 37 ініціативним групам.

Після відмови в реєстрації перших трьох груп, що сталося напередодні, лідерка БЮТ Юлія Тимошенко сказала, що її блок оскаржить в суді ухвали ЦВК про відмову зареєструвати ініціативні групи.

На брифінгу у суботу Тимошенко заявила, що члени ЦВК від Партії регіонів отримали інструкцію «за жодних обставин не голосувати» за реєстрацію ініціативних груп. Лідерка БЮТ також зазначила, що здивована позицією членів ЦВК від «Нашої України», які, за її словами, «скоординували» свої дії із членами комісії від Партії регіонів.

8 серпня Юлія Тимошенко повідомила про подачу до ЦВК документів для реєстрації 800 ініціативних груп з проведення референдуму щодо змін у Конституції.

БЮТ наполягає на проведенні всеукраїнського референдуму 30 вересня, паралельно з дочасними парламентськими виборами.

Матеріали до теми:

• БЮТ оскаржуватиме відмову ЦВК зареєструвати ініціативні групи зі збору підписів за проведення конституційного референдуму
XS
SM
MD
LG