Доступність посилання

ТОП новини

СВОЇ ТА ЧУЖІ. Визнання вояків УПА - це прояв демократичної зрілості суспільства чи виклик конфронтації?


/images/photo/small_arrow_blue.gif    ДОВІДКА: Програми партій – УПА --> /article/2007/9/4CDEB3D0-737F-43A0-B4B5-FCD5E45B99F6.html /images/photo/small_arrow_blue.gif    Фотогалерея, присвячена 64-й річниці заснування УПА --> javascript:OpenWin( Надія Шерстюк, Олександр Лащенко В Україні триває дискусія про те, ким були вояки УПА – героями боротьби за незалежність чи прислужниками гітлерівських окупантів. Українську повстанську армію не визнали воюючою стороною у Другій світової війні, вояки УПА позбавлені пільг, що отримують ветерани Радянської армії. Якщо вояків УПА визнають на державному рівні, це стане проявом демократичної зрілості суспільства або призведе до конфронтації? Що говорять напередодні виборів стосовно Української повстанської армії політики?

ГЛАС НАРОДУ:
Чи потрібно визнати УПА стороною, що воювала проти фашистів за незалежність України? (Мікрофон Радіо Свобода на вулицях Дніпропетровська)
Андрій, ремонтник електромереж:
- Це вже історія, хай вона залишається історією. Нас учили комуністи, розповідали, що УПА працювала виключно на Німеччину. Зараз важко розібратись, бракує даних. Комуністи архівні дані робили під себе, а демократи - під себе.
Раїса, пенсіонерка:
- Я вважаю, що треба визнавати. Вже пора, скільки років пройшло. Ці люди вже немолоді, треба якусь хоч їм честь віддати.
Костянтин, історик:
- Я стою за визнання ОУН-УПА, треба це зробити, доки живі люди живі, для яких це важливо. Я за фахом історик, я аж надто добре знаю, скільки брехні висувається проти ОУН-УПА. Наприклад, стверджують, що УПА була засуджена Нюрнберзьким трибуналом. Насправді навпаки, Нюрнберзький трибунал визнав злочином знаменитий наказ Гітлера про страту без суду членів ОУН.
Надія, пенсіонерка:
- Я думаю, ще не час. Може, і треба визнати, але народ ще не готовий до цього.
Євген, працівник сфери мобільного зв''язку:
- Я вважаю, що необхідно визнати УПА, оцінити жертву, яку принесли ці люди, воюючи за свою правду. Не треба орієнтуватися на ту частину населення, яка категорично проти, ці люди в більшості своїй не знають історії. Не можу спрогнозувати, якою буде реакція суспільства, якою б вона не була, цю реакцію треба пережити.


ПРИСЛУЖНИКИ ЧИ ГЕРОЇ?

Василь Кук
Українська Повстанська Армія мужньо боролась з усіма окупантами - і гітлерівськими, і радянськими, стверджував в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода останній головнокомандувач УПА Василь Кук. За його словами, і Степана Бандеру, й інших керманичів українських націоналістів тримали у німецьких концтаборах: “Якби ми співпрацювали з німцями, то нащо нас тоді було арештовувати? Є виразний наказ 1941 року до всієї так званої спеціальної німецької служби “зондер-командо” - арештовувати всіх націоналістів-бандерівців”.

УПА насправді була поплічником гітлерівських окупантів, і те, що досі не визначений статус вояків УПА, не є проблемою для України. Так вважає комуніст, 9-й номер виборчого списку Компартії Олександр Голуб: “За результатом Нюрнберзького трибуналу було визнано, що була гітлерівська коаліція і антигітлерівська. Третьої сторони не було. Отже, чітко зрозуміло, що вони воювали на боці фашистської Німеччини, вони нагороджувалися орденами фашистів, вони носили їхню форму, вони воювали їхнею зброєю”.

У радянських підручниках історії УПА називали (цитую) “ворожим, антирадянським, націоналістичним” рухом, винним у масових вбивствах, служінні “фашистським окупантам”, злочинах проти людяності, присяганні на вірність Гітлеру. Чи складали присягу на вірність Гітлеру вояки Української повстанської армії? Думка експерта Сергія Грабовського: “Присягали вояки дивізії Галичина. Але йдеться не про УПА. Вояки УПА не могли за визначенням присягати, бо скажіть, в 1942 році, коли організовувалась Повстанська армія, проти кого було їм повставати на території України, яка на 100 відсотків була захоплена Німеччиною та її союзниками?”

Суперечки щодо ролі УПА в українській історії виливаються не тільки в дискусії у пресі або на парламентській трибуні. Останнім часом у Києві лише завдяки спецпідрозділам міліції вдається уникнути серйозних сутичок між прихильниками та опонентами УПА під час святкування річниці створення армії. Напруженим виявилося і відзначення 64-ї річниці створення УПА в жовтні минулого року. На місці події побувала кореспондентка Радіо Свобода Наталка Коваленко:



РЕАБІЛІТОВУВАТИ ЧИ НІ?

Лідер блоку "Наша Україна - Народна самооборона" Юрій Луценко пообіцяв, що вояків УПА визнають героями України вже цього року. Тим часом у передвиборній програмі блоку НУНС нічого про УПА немає. Почесний голова “Нашої України”, Президент Ющенко у травні минулого року закликав Верховну Раду та уряд зрівняти в соціальних правах ветеранів Української повстанської і Радянської армій. Ані парламент, ані уряд не виконали такий заклик. Так сталося через кон’юнктурні міркування, каже член виборчого списку блоку НУНС Степан Хмара. Як і те, що цього року в своїй передвиборчій програмі демократичні сили навіть не згадують про вояків УПА: “Ми, УНП, яка входить у блок, завжди про це говорили, але ми не впливали, бо інші вважали, що це питання перед виборами не треба ворушити суто з таких кон’юнктурних мотивів!”

У передвиборній програмі Партії регіонів теж немає слів про УПА. Член виборчого списку партії Януковича Ганна Герман пояснює це бажанням не нагнітати пристрасті (як перед виборами, так і після них): “Як галичанка я вважаю, що легенда УПА мені дорога, але я представляю партію, за якою стоять мільйони людей і в інших регіонах України, для них це не є легендою. Я не можу не рахуватися з ними”.

Відсутність у передвиборній програмі тієї чи іншої партії чи блоку згадки про УПА означає прагнення уникнути конфронтації та здобути більше голосів, констатує представник Соціалістичної партії Віталій Шибко: “Це уникнення якогось непорозуміння у суспільстві. Всі добре розуміють, що ті люди, котрі вважають, що УПА слід прирівняти, вони у меншості перебувають!”

У сусідній Польщі під час Другої світової війни проти гітлерівців воювали антисталінська Армія Крайова та прорадянська Армія Людова. У сучасній Польщі, розповідає варшавська кореспондентка Радіо Свобода Єва Поштар, ветерани обох таборів не зустрічаються на своїх святкуваннях, але спільні почесні варти стоять під час відзначення річниці початку ІІ Світової війни.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:

XS
SM
MD
LG