Доступність посилання

ТОП новини

Еміграція чи репатріація: за неофіційними даними від 5 до 7 мільйонів українців виїхали за кордон шукати кращого життя


/images/photo/small_arrow_blue.gif    ДОВІДКА: Програми партій – репатріація в Україні --> /article/2007/9/CCDD82E3-3FE2-4B14-8DF4-0E5E24B9E9F1.html /images/photo/small_arrow_blue.gif    ФОТОГАЛЕРЕЯ. Еміграція чи репатріація --> javascript:OpenWin( Надія Шерстюк, Віола Бурда П’ятдесят один мільйон українців - саме таку кількість населення України декларував перепис майже двадцятирічної давнини - невпинно тане. І не тільки через високий відсоток смертності - за офіційними даними близько трьох мільйонів українців виїхали закордон - шукати кращих заробітків і життя. За неофіційними даними ця цифра може сягати п’яти – семи мільйонів. Втім і чиновники і громадські організації, що опікуються проблемами заробітчан зізнаються - точної кількості мігрантів з України ніхто не знає, бо процес триває і донині. Чи турбується нинішня влада про те, аби повернути цих людей на Батьківщину?

ГЛАС НАРОДУ:
Де ви бачите своє майбутнє - в Україні чи за кордоном? (Мікрофон Радіо Свобода на вулицях Львова)
Жіночий голос:
- Я нікуди не хочу виїжджати, тут краще. Хочу аби і діти лишалися тут, щоб розвивати культуру, добробут, а за кордоном в гості їздити, чи відпочивати.
Чоловічий голос:
- Моє майбутнє в Україні.
Дівочий голос:
- Скоріш за все, що за кордоном. Зараз моя мама працює в Італії, вона планує мене забрати туди. Якщо щось зміниться в Україні, то, звичайно, я залишусь.
Чоловічий голос:
- Я думаю, що в України є велике майбутнє.
Дівочий голос:
- Тут я здобуду освіту , почну працювати, може там вийде поїхати кудись.


СУМНІ ПЛОДИ ГАЛИЦЬКОГО ЗАРОБІТЧАНСТВА

В кожному класі шкіл Львова в середньому 5 детей - не живуть з батьками, оскільки ті вже понад п’ять років живуть і працюють за кордоном. У селах на Львівщині ситуація ще сумніша - в кожної дитини хтось із батьків - працює не в Україні. В Галичині вже ходять легенди про те, що на сільських весіллях Тернопільщини і Львівщини присутні одні чоловіки та люди похилого віку або ж, навпаки, жінки та пенсіонери. А в десятках галицьких сіл роками немає першокласників - розповідає кореспондентка Радіо Свобода Галина Терещук: “Великий Плавуч- це звичайне тернопільське село. Третина хат – порожні. Хрестини – це велика проблема для села, оскільки більшість чоловіків та жінок роками перебувають на заробітках за кордоном. Хтось залишився в Італії, а хтось повернувся додому божевільним через обман. За 10 останніх років у галицьких селах побільшало нових будинків та авто – все це за гроші, зароблені за кордоном. Водночас не розвивається малий та середній бізнес”.

ПОВЕРНІТЬ БУДІВЕЛЬНИКІВ!
Закордон на заробітки виїжджали і продовжують виїжджати люди різних спеціальностей, але переважно тих, які не є популярними і високооплачуваними в Україні, каже заступник міністра праці Наталя Іванова. Це і лікарі, і вчителі, і науковці, і будівельники...Що треба зробити, аби повернути українців на вітчизняну роботу - розмірковує Наталя Іванова: “Ми маємо забезпечити конкурентність нашого ринку для того, щоб люди поверталися додому, а для цього потрібно створити конкуренту заробітну плату. Адміністративними шляхами це надзвичайно складно".
Наталя Іванова: "Це зараз дуже актуально, з огляду на Євро-2012 нам потрібно будівельників повертати в Україну і залучати працювати на українських робочих місцях”.


Такі періоди розвитку країни, коли її громадяни не знаходять собі професійного застосування на батьківщині, переживали і Польща, і Португалія. Питання в тому, що треба визнати трудову міграцію за проблему і заохотити людей до повернення в Україну, каже Оксана Білозір, яка опікувалася цією проблемою у парламенті четвертого та п’ятого скликань: “На певному етапі свого економічного становлення багато країн перейшли через це, але тим не менш вони порушили проблему заробітчанства, а також знайшли шляхи її вирішення. Вони зацікавили своїх громадян – свідомих, активних – повертатися назад”.

З українських трудових мігрантів, що працюють в Італії легально і нелегально, відсотків 80 планують повертатися в Україну. Деякі з них, особливо на південних теренах, свідомо не занурюються у бюрократичну тяганину і не оформлюють дозволів на проживання, оскільки мріють повернутися в Україну, розповідає римська кореспондентка Радіо Свобода Наталія Кудрик: “Жінки-хатні працівниці задоволені з того, що за неважку працю отримують пристойні гроші. За офіційними даними, щомісяця емігрант відсилає в Україну щонайменше 400 євро. Це допомагає не лише утримувати родину, але й започаткувати у рідному місті якусь власну справу. Люди звикли до постійних і високих (порівняно з українськими) прибутків”.

ЗАРОБІТЧАНСЬКІ КОШТИ ПРОЇДАЮТЬСЯ

Зниження рівня бідності, безробіття – це безперечні плюси заробітчанства українців, зазначає експерт з питань трудової міграції Олена Малиновська. Значна частина зароблених батьками коштів, каже пані Малиновська, іде на освіту дітей: “Як науковець, я можу сказати, що ці проблеми мало вивчаються, а відтак навколо них породжується багато спекуляцій. Дослідження, які проводили мої колеги засвідчили, що трудова міграція сприяє розвитку дрібного бізнесу. Можливо не настільки, наскільки цього б хотілося. Оскільки мігрантські заробітки потрібно застосовувати, а не проїдати. Тобто розробляти соціальні програми, яких у нас поки що немає.”

З 5 парламентських сил 5 скликання лише БЮТ та «Наша Україна – Народна самооборона» згадують про проблему заробітчан і то одним рядком. Опозиційна до них “Партія регіонів” вустами члена виборчого списку Олександри Кужель пропонує розв’язати проблему заробітчан через підвищення заробітної плати: “Міністр (М. Папієв) дав окреме доручення, зараз робоча група розглядає можливість підвищення тієї зарплати, яка зараз є мінімальною для будівельних організацій. Я думаю, що результат цієї робочої групи дасть пропозиції до роботи уряду. Що стосується будівельних компаній – ми цим займаємося”.

Олег Зарубінський, представник Блоку Володимира Литвина, також вважає відносно високу заробітну плату гарантією того, що українці не виїжджатимуть масово на заробітки за кордон: “Ми пропонуємо підвищити частку зарплати в одиниці собівартості продукції від 5-8 відсотків у виробничій сфері, як це є сьогодні в Україні, до 25-30 відсотків, як це є в Німеччині, Франції, Великобританії – у всіх цивілізованих країнах”.

А поки політики вагаються з відповіддю ЯК вони збираються перетворювати Україну у ”цивілізовану державу” у сфері трудової міграції, українські чоловіки і жінки працездатного віку продовжують поповнювати лави заробітчан, працюючи не лише в сусідній Росії чи в Італії чи Польщі, але й у далеких Мексиці чи Австралії.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:

XS
SM
MD
LG