Доступність посилання

ТОП новини

Екзит-пол у Грузії: Міхеїл Саакашвілі може перемогти вже в першому колі президентських виборів


Опитування на виході з дільниць, яке провела низка грузинських недержавних інституцій, дало велику перевагу донедавньому Президентові Грузії. За ним Міхеїл Саакашвілі може отримати 53,8 відсотка. Інший екзит-пол віддав перевагу опозиціонерові Леванові Ґачечіладзе. Центральна виборча комісія Грузії планує оприлюднити перші попередні дані від вечора в неділю до ранку в понеділок. За посаду Президента на дострокових виборах у суботу змагалися донедавній лідер держави Міхеїл Саакашвілі і ще шість кандидатів. Крім дострокових виборів голови держави, в Грузії в суботу відбулися два плебісцити: про ставлення до вступу до Північноатлантичного союзу і про дату парламентських виборів.


Інший екзит-пол віддав перевагу опозиціонерові Леванові Ґачечіладзе.

Опитування на виході з дільниць, яке провела низка грузинських недержавних інституцій, дало велику перевагу донедавньому Президентові Грузії. За ним Міхеїл Саакашвілі може отримати 53,8 відсотка.

Його найближчий суперник Леван Ґачечіладзе отримав би 28,3 відсотка; третім іде мільярдер Бадрі Патаркацішвілі з 6,2 відсотка, повідомив один із керівників проекту Ґія Нодія.

Це опитування провели Державний університет імені Ілії Чавчавадзе, Кавказький інститут миру, демократії і розвитку, Грузинський інститут громадських справ і Фонд міжнародних і стратегічних досліджень Грузії на замовлення чотирьох грузинських телекомпаній.

Водночас у Тбілісі оголосили й попередні результати іншого екзит-полу, за якими перед веде кандидат від низки партій об’єднаної опозиції, підприємець Леван Ґачечіладзе з 31 відсотком, а Міхеїл Саакашвілі має 24,4 відсотка голосів, і вони мали б вийти в друге коло виборів. Опозиційний олігарх Бадрі Патаркацішвілі за цією версією отримує понад 20 відсотків.

Дані цього екзит-полу зачитав якийсь Леонід Белоусов, який називає себе президентом інформаційно-аналітичного центру «Спільна європейська справа» з України. При цьому він відмовився назвати замовників і виконавців дослідження, як того вимагає законодавство.

Напередодні грузинських виборів відомий український соціолог Ірина Бекешкіна з Фонду «Демократичні ініціативи» застерігала, що вона й її колеги не знають такої особи й такої організації в українських соціологічних колах.

Центральна виборча комісія Грузії планує оприлюднити перші попередні дані від вечора в неділю до ранку в понеділок.

У разі, якщо жоден із кандидатів не набере понад 50 відсотків голосів, через два тижні, 19 січня, відбудеться друге коло виборів із двома кандидатами, які в першому наберуть найбільше голосів.

Міжнародна місія спостерігачів, яку організували спільно Організація з безпеки і співпраці в Європі, Парламентська Асамблея Ради Європи і Європейський Парламент, а також місія спостерігачів від СНД мають оголосити свої попередні висновки про перебіг голосування в неділю.

Крім дострокових виборів голови держави, в Грузії в суботу відбулися два плебісцити: про ставлення до вступу до Північноатлантичного союзу і про дату парламентських виборів.

За даними грузинського екзит-полу, вступ Грузії до НАТО підтримав 61 відсоток опитаних виборців. Майже 64 відсотки висловилися за перенесення виборів із осені на весну. Обидва плебісцити були лише дорадчі і не мають прямої сили.

Понад 3 з половиною тисячі виборчих дільниць відкрилися о 8-й годині за місцевим часом (6-й за Києвом) і закрилися о 20-й (18-й за Києвом). Право взяти участь у виборах і плебісцитах мали, за інформацією ЦВК Грузії, приблизно 3 мільйони 400 тисяч виборців у самій Грузії і за її межами.

За даними ЦВК Грузії, на 17 годину місцевого часу проголосували понад 46 відсотків виборців.

За перебігом виборів і плебісцитів наглядали сотні міжнародних спостерігачів. Україна надіслала понад 40 спостерігачів.

Як повідомив кореспондент Радіо Свобода, надходили повідомлення про технічні порушення на деяких дільницях: наприклад, вони відкривалися пізніше від визначеного терміну, або представники місцевої виборчої комісії відкидали застереження спостерігачів.

Опозиція також заявляла про численні порушення – такі, як випадки повторного голосування прихильників Міхеїла Саакашвілі чи недопускання її представників на дільниці.

У Міністерстві юстиції повідомили про низку «серйозних порушень» – таких, як бійки чи образи на етнічному ґрунті на виборчих дільницях.

Міністр юстиції Ека Ткешелашвілі також поінформувала про затримання особи, яка намагалася вкинути до урни цілий пакунок бюлетенів. Проти цієї особи порушили кримінальну справу.

У ЦВК пообіцяли, що перевірять усі заяви про порушення, і в разі підтвердження таких фактів винних притягнуть до відповідальності.

За посаду Президента на дострокових виборах у суботу змагалися донедавній лідер держави Міхеїл Саакашвілі і ще шість кандидатів.

Його головним суперником був висуванець дев’яти партій об’єднаної опозиції, політик і підприємець Леван Ґачечіладзе.

Також на виборах балотувався олігарх-мільярдер Аркаді (Бадрі) Патаркацішвілі, який публічно оголосив свої плани фінансувати супротивників Саакашвілі й якого офіційний Тбілісі підозрює в участі в змові з метою скинути владу й звинувачує в намаганні влаштувати державний переворот наступного дня після виборів; Патаркацішвілі, який заперечує ці звинувачення, останнім часом перебуває в Лондоні.

Інші кандидати – лідери ще кількох опозиційних партій: «Нові праві» – Давіт Ґамкрелідзе, Лейбористської – Шалва Нателашвілі, якого вважають популістом, «Партії майбутнього» – Ґіорґі Маїсашвілі і лідерка проросійської партії «Надія» – Іріне Сарішвілі-Чантурія.

Міхеїл Саакашвілі, який донедавна був Президентом Грузії, перед виборами подав у відставку з посади голови держави, щоб створити формальну підставу для призначення дострокових виборів.

Він оголосив, що піде на ці вибори, після масових протестів грузинської опозиції в Тбілісі на початку листопада 2007 року і розгону цих демонстрацій 7 листопада силами правопорядку та запровадження надзвичайного стану.

Опозиція звинувачувала Президента в авторитарних тенденціях і нездатності впоратися зі значним зубожінням у Грузії. Однією з вимог опозиціонерів була відставка Саакашвілі.

Іншою з вимог опозиції була повернути парламентські вибори з жовтня на квітень цього року. Вибори мали було відбутися в квітні за попередньою редакцією Конституції, але Основний Закон змінили, так що вибори перенеслися на жовтень.

Тепер щодо дати виборів одночасно з достроковими виборами в суботу відбувся дорадчий плебісцит.
XS
SM
MD
LG