Доступність посилання

ТОП новини

Дії Росії проти Британської Ради – «пляма на репутації» Кремля


Олекса Семенченко Лондон, 17 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Міністр закордонних справ Великої Британії Дейвід Мілібанд назвав дії Росії проти представництв Британської Ради у двох російських містах «плямою на репутації» тієї країни. Британська Рада у Лондоні теж виступила з критичною заявою.

Міністр закордонних справ Великої Британії Дейвід Мілібанд сказав у четвер, що персонал Британської Ради в Росії було допитано у ФСБ, причому їм ставилися дріб’язкові питання на кшталт стану здоров’я їхніх домашніх тварин. Мілібанд заявив, що такі дії не є гідними «великої країни», як Росія. Міністр також зачитав послання на підтримку Великої Британії від Європейського Союзу та Сполучених Штатів.

«Російська влада чинить хибно»

Британська Рада призупинила роботу своїх філій у Санкт Петербурзі та Єкатеринбурзі, зазначивши, що залякування з боку влади унеможливлює подальшу діяльність.

Виконавчий директор організації Мартин Дейвідсон, зокрема, зазначив: «Нашою найбільшою турботою є безпека й добробут нашого персоналу. Російська влада зробила неможливою подальшу роботу у Санкт Петербурзі та Єкатеринбурзі, а тому я вирішив призупинити нашу діяльність в обох містах».

Дейвідсон також гостро критикував російську владу: «Ми є неполітичною організацією, яка намагається єднати людей в усьому світі. Російська влада чинить хибно, коли намагаються пов’язати культурні стосунки та Британську Раду із ширшою політичною суперечкою. Я гірко розчарований тим, що, як виглядає, російська влада хоче обмежити культурні й освітні зв’язки між нашими країнами саме у той час, коли вони можуть бути найбільш важливими».

Усе через призму справи щодо вбивства критика Кремля Литвиненка?

Нинішнє напруження є часткою суперечки двох країн щодо справи про вбивство у Лондоні критика Кремля Александра Литвиненка. Британські слідчі вимагають від Росії видати головного підозрюваного – бізнесмена Андрєя Лугового, проти якого зібрані докази у скоєнні цього злочину.

Росія формально каже, що розпорядилася закрити представництва Британської Ради через порушення ними російського податкового законодавства. Рада це категорично заперечує.

Дейвідсон повідомив мас-медіа, що понад 20 членів персоналу організації в Росії було допитано ФСБ, ще десятьох пізно вночі відвідала податкова міліція.

Британські офіційні чинники порівнюють нинішні дії російської влади з аналогічними заходами, до яких Кремль вдавався за часів «Холодної війни». Зокрема, Мілібанд сказав у парламенті, що вважав подібні дії справою минулого. Він зазначив, що культурно-просвітня діяльність не може бути предметом політичного футболу, тож вирішив не вдаватися до аналогічних російським відплатних дій проти російських організацій у Великій Британії. Представник опозиційної Консервативної партії Вільям Гейґ у виступі зазначив: «Російська тактика радянської доби є глибоко образливою».
XS
SM
MD
LG