Доступність посилання

ТОП новини

Арсеній Яценюк вважає заяву МЗС Росії про ситуацію щодо вступу України до НАТО втручанням у суверенні права України


«Я думаю, що буде коректно, коли наші двосторонні відносини будуть базуватися виключно на взаємоповазі й невтручанні в суверенні права», – заявив журналістам Голова Верховної Ради. У вівторок Москва вкотре офіційно погрозила Києву «адекватними заходами» в разі вступу України до НАТО.


«Я думаю, що буде коректно, коли наші двосторонні відносини будуть базуватися виключно на взаємоповазі й невтручанні в суверенні права», – заявив журналістам Голова Верховної Ради.

При цьому він додав, що Україна з повагою ставиться до будь-якого рішення російської влади, зокрема Президента, уряду й парламенту.

«Ми поважаємо будь-яке рішення, прийняте Президентом Росії, російським урядом і російським парламентом», – зазначив Арсеній Яценюк.

У вівторок Москва вкотре офіційно погрозила Києву «адекватними заходами» в разі вступу України до НАТО.

«Можлива інтеграція України до НАТО серйозно ускладнить багатопланові російсько-українські відносини», попередило Міністерство закордонних справ Росії.

«Намагання форсувати вступ України до військово-політичної організації, процес трансформування якої під нові реалії, відмінні від часів „холодної війни“, ще дуже далекий від завершення», «не може не викликати питання», мовиться в коментарі Департаменту інформації і друку МЗС Росії.

«Виникає враження, що нинішнє українське керівництво розглядає зближення з НАТО багато в чому як альтернативу добросусідським зв’язкам із Російською Федерацією», – вважають у Москві.

Минулого тижня українське керівництво подало до Північноатлантичного союзу листа з проханням надати Україні План дій щодо членства під час наступного саміту Україна – НАТО в Бухаресті в квітні цього року.

Виконання такого плану обов’язкове для подальшого вступу країни до НАТО, але воно не конче має привести до цього вступу.

За кількістю і обсягом програм співпраці з Північноатлантичним союзом сама Росія значно випереджає Україну, але постійно різко критикує прагнення України, як і будь-яких інших держав, приєднатися до Організації Північноатлантичного договору.

Матеріали до теми:

• Сполучені Штати підтримують євроатлантичні прагнення України
XS
SM
MD
LG