Доступність посилання

ТОП новини

Міхаїл Касьянов хоче запропонувати Росії альтернативний курс і захистити кожного свого прихильника


Сергій Драчук Прага, 23 січня 2008 (RadioSvoboda.ua) – ЦВК Росії визнала недійсними понад 15 відсотків підписів, зібраних на підтримку претендента на Президента від опозиції Міхаїла Касьянова. За законом, рівень «забракованих» підписів не має перевищувати 5 відсотків. Центрвиборчком збирається розглянути питання реєстрації Касьянова кандидатом на посаду президента в неділю. Сам опозиціонер заявляє, що відмова йому в реєстрації матиме політичний характер. В інтерв’ю Радіо Свобода Міхаїл Касьянов пообіцяв захистити своїх прихильників від тиску і запропонувати росіянам альтернативний курс.


Р. С.: Чи очікували ви такого тиску на вас?

М. К.: Звичайно, ми розуміли, що вся наша діяльність неприємна для влади, бо ми говоримо правду, а будь-яку правду громадяни завжди почують. Тому ми й не маємо доступу до засобів інформації: крім Радіо Свобода і (радіостанції) «Ехо Москви», жодного каналу телебачення, одна-дві газети, дві інтернет-газети – ось весь ресурс, яким користуються громадяни, які хочуть чути правду. Кількість таких громадян день-у-день збільшується. Тому всі ці роки влада нас переслідувала. Для нас це не дуже дивно, але дуже прикро. Ми будемо боротися за права тих наших громадян, на яких сьогодні чинять тиск, примус правоохоронні органи, щоб вони себе оббріхували під заколисування «підпишіть, і вам нічого не буде, а в іншому разі вам буде погано». Із громадян шляхом протиправних дій фактично вибивають свідчення проти самих себе. Усе це не законно, і ми будемо захищати наших соратників.

Р. С.: Чого боїться влада?

М. К.: Я думаю, що це звичайний страх, страх, що існує ризик програти вибори, і ці ризики треба мінімізувати чи ліквідувати їх цілком. Я думаю, що влада знає, що ці ризики зростають, бо громадяни прокидаються, особливо після того, як президент (Владімір) Путін очолив «Єдину Росію», яку не любить увесь народ, і після того, як ці (минулі парламентські) вибори фактично заасфальтували будь-яку політичну волю громадян. Звичайно, після цього невдоволення зростає. Люди починають запитувати самі себе: в якій країні ми живемо? Чи хочемо ми жити в цій країні, яку пропонують Путін і його наступник Медведєв? І стає дедалі більше прихильників альтернативних поглядів на життя, тих, які ми проповідуємо.

Р. С.: Нині починають розслідувати справи про нібито нелегально зібрані підписи в одному з російських регіонів, Республіці Марій-Ел. Ви не боїтеся, що це може закінчитися для Вас в’язницею?

М. К.: Я не боюся. Але я боюся за тих громадян, які збирали підписи. Заява Генпрокуратури суто інформаційна, це все було відомо ще тиждень тому. У Марій-Ел керівника нашого відділку змусили підписати свідчення проти себе, ніби він фальсифікував підписи, під загрозою, що посадять п’ять його працівниць. Але наступного дня, коли він це усвідомив і використав своє конституційне право відмовитися від свідчення, його затримали на 48 годин, а потім, мабуть, злякалися, що це незаконні дії, і відпустили під підписку про невиїзд. Звичайно, ми надамо всю правову допомогу кожному, хто зазнав таких репресій, будемо рятувати кожного нашого соратника, кожного прихильника. Не можна йти на жодні угодовства з цією владою. Ця влада розтопче і проковтне кожного, хто хоч якось виявить слабкість.

Р. С.: Ви заявляли, що рішення стосовно вашої реєстрації ухвалює одна людина – Владімір Путін. Чому Ви так вважаєте?

М. К.: Реєстрація незалежного кандидата – це важлива політична подія. А з приводу будь-якої важливої політичної події ухвалює рішення, так влаштована вертикаль, той, хто на її верхівці. Сьогодні на цій верхівці Владімір Путін. Ви ж знаєте, що не лише з питань політичного життя, а й із питань економічних, соціальних усі принципові рішення ухвалює Путін. Він ухвалює рішення замість уряду, замість судів, замість парламенту. Це ніяк документально не зафіксовано, але всі знають, що логіка життя і логіка роботи цієї вертикалі саме так і працює. Так само це працює і в політичному житті, на жаль.

Р. С.: Чи розглядаєте ви для себе такий варіант, за якого вас не зареєструють?

М. К.: Для себе ми такий варіант не розглядаємо. Якщо таке станеться, то, звичайно, ми поінформуємо про наше бачення стану суспільства і майбутнього країни. Усі необхідні відповіді на будь-які питання, які виникнуть у засобів інформації, я буду готовий дати в повному обсязі.

Р. С.: І що ж, на Вашу думку, чекає на росіян?

М. К.: Росіяни мають зрозуміти: є шанс, що майбутні президентські вибори 2 березня стануть справжнім вибором. Я сьогодні дав знати, що є вибір між нинішньою владою і іншим курсом, який представляю я. Необов’язково росіянам мене любити чи якось дуже поважати. Але питання в тому, що я можу запропонувати людям альтернативний курс, політичний курс, альтернативне життя, а не те, що відбувається сьогодні. І, звичайно, ми виконаємо всі ці обіцянки, які ми сьогодні формулюємо й висловлюємо. Ми знаємо, як їх виконати. Ми це робимо не задля влади – ми робимо це задля зміни курсу, який приведе громадян до кращого життя.
XS
SM
MD
LG