Доступність посилання

ТОП новини

Грузія напередодні президентських виборів


Мар’яна Драч Прага, 4 січня 2008 року (RadioSvoboda.ua) – Завтра, 5 січня, грузини будуть обирати президента. У дотеперішнього лідера країни Міхеїла Саакашвілі це крісло виборюють шість інших кандидатів, серед яких мільярдер Бадрі Патаркацишвілі. Напередодні він підтвердив своє бажання позмагатися за головну посаду в Грузії.


Міхеїл Саакашвілі мав залишатися у кріслі президента Грузії до кінця цього року, але він склав повноваження у листопаді після сутичок між поліцією та критиками уряду. Тоді в автора «революції троянд» не було іншого виходу, щоб спробувати відновити свою репутацію як демократичного лідера. На Заході різко обурилися тим, що грузинська влада розганяла протестантів сльозогінним газом і закрила найбільший опозиційний телеканал. Натомість Саакашвілі тоді вказував на те, що лідери опозиції мали тісні контакти з російськими спецслужбами, а свої дії пояснював захистом державних інтересів.

Завоювати серця людей

Нині, напередодні виборів, влада у Тбілісі переконана, що опозиція не хоче визнати своєї поразки і тому готує масові акції протесту. У розмові з Радіо Свобода один з опозиційних кандидатів на президента Грузії Бадрі Патаркацишвілі на це заявив: «Я вважаю, що голоси обов''язково необхідно захистити, і у нас насьогодні подані вже кілька сот позовів у виборчі комісії про порушення, які відбуваються у ході виборчої кампанії. Ми зробимо все…якщо буде все таки фальсифікація, щоби повідомити і показати це народу, а далі вже нехай люди вирішують, яким чином захистити право на своє майбутнє».

Обіцянки, обіцянки...


Щоб завоювати серця людей, Патаркацишвілі обіцяє ще й виділити півтора мільярда ларі (а це близько мільярда доларів) зі своїх власних коштів на соціальні програми. Зі свого боку, Саакашвілі обіцяє оновити свою команду, залучивши до влади більше професіоналів.

Щоб перемогти, кандидат у президенти Грузії має здобути понад 50 відсотків голосів. Якщо ж такої кількості не набере ніхто з грузинських політиків, то повторні вибори відбудуться 19 січня.

Завтра грузини також зможуть висловитися щодо терміну проведення парламентських виборів і НАТО. Із останнього питання у людей чи не найменше розбіжностей. За опитуваннями, близько 80 відсотків грузин підтримують євроатлантичний курс.
XS
SM
MD
LG