Доступність посилання

ТОП новини

Україна вийшла на фінішну пряму на шляху до СОТ. Остання перешкода – знову Брюссель


Наталія Вікуліна Брюссель-Женева, 15 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Українська делегація цього тижня приїде до Брюсселя, щоб уладнати питання про експортні мита з Євросоюзом. Саме це питання є останньою перешкодою для вступу Києва до Світової організації торгівлі. До цього престижного торговельного клубу Україна намагається вступити вже протягом понад 10 років.


Директор Департаменту СОТ зі вступу нових членів Аріф Хусейн повідомив Радіо Свобода, що питання про вступ України до СОТ може позитивно вирішитися на засіданні Генеральної ради цієї організації 5 лютого, а фактично Київ зможе стати членом СОТ після внутрішньої ратифікації членства.

Однак для цього Києву слід спочатку вирішити питання про митні тарифи з Євросоюзом. Так, Брюссель стурбований українським експортним митом на кольорові метали, вважаючи його субсидією для металургійної промисловості України.

Тобто, країнам ЄС було б занадто дорого імпортувати українські метали, обкладені митом. Щоб уладнати суперечку, до Брюсселя і прибуває делегація з України, яку, ймовірно, очолить віце-прем’єр-міністр Григорій Немиря.

Завершення переговорів очікується упродовж найближчих днів

Директор Департаменту СОТ зі вступу нових членів Аріф Хусейн про нинішній етап переговорів щодо СОТ між Києвом та Євросоюзом в інтерв’ю Радіо Свобода сказав: «Я бачу ці переговори як дискусію, що триває між європейцями та українцями. Вони готові знайти вирішення, я не хочу це коментувати. Це абсолютно нормально, я можу тільки сказати, що вони працюють разом дуже інтенсивно. Обидві сторони хочуть дійти до завершення, і я очікую, що це станеться дуже скоро, протягом найближчих днів».

За словами представника Світової організації торгівлі, він сподівається, що Генеральна рада СОТ справді ухвалить позитивне рішення щодо України на засіданні 5 лютого. Хусейн наголосив, що представники і Євросоюзу, і України прагнуть прискорити роботу в цьому напрямку і швидко її завершити. Високопоставлений чиновник СОТ наголосив, що перебуває в контакті з обома сторонами і знає, що вони ведуть переговори дуже сумлінно.

Зі свого боку Євросоюз заявив, що наприкінці 2007 року не висував ніяких нових вимог щодо вступу Києва до СОТ і не робитиме цього в майбутньому. Про це заявив голова Делегації Європейської комісії в Україні Ієн Боуг. Тож якщо переговірникам з Києва вдасться розв’язати у Брюсселі митні питання, тоді Україна має всі шанси стати наступним членом Світової організації торгівлі.

На країни, котрі є членами Світової організації торгівлі, припадає близько 96 відсотків обсягів світової торгівлі, членство в цій організації є практично обов’язковим для будь-якої країни, що прагне інтегруватися в світове господарство. Вступ до Світової організації торгівлі дав би Україні не лише доступ до більшості світових ринків, але й значний важіль у переговорах з Росією, бо як член організації Україна зможе виставляти свої умови для вступу Росії.
XS
SM
MD
LG