Доступність посилання

ТОП новини

Російський фондовий ринок падає. Черга за українським?


Марія Щур Прага, 22 січня 2008 (www. radiosvoboda.ua) – У понеділок відбувся обвал російського фондового ринку. Його основний індикатор, РТС, знизився на понад 7%, приблизно на стільки ж зменшилися ціни акцій російських компаній. Це падіння відбувається на тлі світового падіння ринку акцій, спровоковане поганими новинами від американської економіки. Чого можна очікувати далі? І чи вплине світова тенденція на Україну?


Найпотужніші російські компанії – «Газпром», «Лукойл», «Норильский никель», «Сбербанк», «Татнефть» – втратили упродовж одного дня від 8% до понад 10% своєї вартості. Сам ринок повернувся на рівень вересня минулого року, вперше після тривалого зростання. Що ж спричинило падіння найприбутковіших російських компаній?

Світові ринки йдуть на спад через новини з Америки

В інтерв’ю Радіо Свобода аналітик інвестиційної компанії «Дреґон Кепітал» Дмитро Тарабакін говорить, що інвестори очікують падіння попиту на російські енергоносії: «Диверсифікація ринку там відбувається, але значна частина ринку – це нафта, газ і метали. І якщо пішла мова дедалі гучніше про падіння економіки США, то з нею падатимуть і ціни на товари. Тому всі економіки, що стоять на основі сировинних ринків, це відчують».

Це з одного боку, каже аналітик Дмитро Тарабакін. Російський ринок цінних паперів не втримався під натиском світової тенденції. Обвал ринків почався в Японії під впливом поганих новин зі Сполучених Штатів, де триває фінансова криза й очікують економічного спаду. Далі жертвами глобальної тенденції стали фондові ринки Китаю, Індії та інших азійських країн, де економіка останнім часом бурхливо розвивається, але в основному завдяки експорту до Сполучених Штатів.

Інвестори не вдоволені впливом Кремля на російські компанії

З іншого боку, аналітик компанії «Дреґон Кепітал» Дмитро Тарабакін говорить і про суто російські причини падіння російського ринку акцій: «Багато компаній, хоча і є приватними, але часто поводяться як компанії, які керуються Кремлем. Інвесторам це не дуже подобається і вони замислюються над тим, що слід шукати якісь більш незалежні компанії, які не настільки пов’язані з інтересами держави».

Як зауважують інші аналітики, інвестори нервово спостерігають за останніми політичними суперечками між російським та британським урядом навколо Британської Ради та справи О. Литвиненка. Вони побоюються, що охолодження стосунків з європейськими урядами може відбитися згодом і на ставленні російського уряду до європейських інвесторів.

Щодо України, то, за словами аналітика, більшість інвесторів на українському фондовому ринку – іноземці. А це означає, що навіть тоді, коли внутрішня економічна ситуація на українському ринку буде складатися позитивно, то всі світові тенденції будуть переноситися і на Україну через іноземних інвесторів.
XS
SM
MD
LG