Доступність посилання

ТОП новини

Новим прем’єр-міністром Косова став колишній повстанський лідер


Анамарія Рамач Белград, 10 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Парламент Косова у середу обрав новий уряд, який очолюватиме колишній лідер Косовської визвольної армії Хашім Тачі – керівник Демократичної партії Косова, яка на парламентських виборах у листопаді минулого року здобула близько 35 відсотків голосів.

Хашім Тачі
(RadioSvoboda.Ua)
Зі словами, що мрія про косовську незалежність скоро стане реальністю, до депутатів нового скликання парламенту провінції звернувся колишній повстанський лідер Хашім Тачі. Він заявив, що незалежність не вирішить усі проблеми, але багато буде досягнуто.

Хашім Тачі: «Ми сьогодні є на дуже важливому перехресті нашої недавньої історії. Ми готуємося проголосити незалежність у першій частині цього року і зробити Косово незалежним».

Тачі обіцяв докорінні реформи у господарстві та освіті, залучання іноземних інвестицій та енергійну боротьбу з корупцією.

Після того, як зайняв прем’єрський офіс від свого попередника Аґіма Чеку, новий голова косовського уряду заявив: «Ви всі знаєте, що незалежність Косова є готовою справою, ми лише маємо зробити її офіційною. Ми знаємо дату, коли це станеться, знають її і наші партнери у Вашингтоні та Брюсселі, а дуже скоро вона буде відома і громадськості».

Новий косовський прем’єр окремо сербською мовою звернувся і до косовських сербів: «Одним із пріоритетів мого уряду буде розвиток правової держави з окремою увагою до прав меншин. Ми будемо робити акцент на тому, щоб Косово було регіоном, у якому усі громадяни почуватимуться рівноправно та безпечно».

Етнічні серби мають 10 депутатських мандатів і дві міністерські посади

У Парламенті Косова, який було сформовано минулого тижня, є і 10 сербських депутатів.

Беручи участь у дискусії перед голосуванням за новий уряд, Слободан Петрович, голова парламентської фракції, яку утворює коаліція чотирьох сербських партій центрального Косова, заявив: «Ми тут, як відповідальні люди, як представники сербської громади, передусім для того, щоб захищати інтереси сербської меншини. Звичайно, не за рахунок албанської громади чи будь-якої іншої».

Сербська громада отримала і дві міністерські посади у новому Уряді. Парламент Косова учора вдруге обрав Фатміра Сейдіу президентом краю. Косовський уряд, який має двох віце-президентів та 15 міністрів, став результатом коаліційної угоди партій президента та прем’єра – Демократичної ліги Косова та Демократичної партії Косова. Новим спікером парламенту обрали Якупа Краснічі.

Матеріали до теми:

• Словенія не дає чіткої відповіді, як вона вирішуватиме питання Косова • Словенія під час головування в ЄС приділятиме велику увагу питанню Косова • Парламент Сербії розглядає резолюцію щодо позиції Белграда в проблемі Косова • Сербія погрожує світові заходами у відповідь на проголошення незалежності Косова • Рада Безпеки ООН не знайшла компромісного рішення щодо Косова
XS
SM
MD
LG