Доступність посилання

ТОП новини

ЄС вітає Україну з узгодженням її майбутнього вступу до СОТ


«Тепер ми здатні досягти в СОТ одностайної згоди щодо вступу України на наступному засіданні Генеральної ради» Світової організації торгівлі, мовиться в заяві Європейського Союзу. Тепер очікують, що Генеральна рада СОТ на своєму засіданні 5 лютого схвалить вступ України. Відтак Україна матиме півроку, до 4 липня, щоб ратифікувати всі документи про її вступ. Україна офіційно стане членом Світової організації торгівлі через 30 днів після ратифікації. Україна нині залишається разом із Росією й Іраном найбільшою економікою поза межами СОТ. Переговори про вступ до СОТ Україна почала 1993 року.


«Тепер ми здатні досягти в СОТ одностайної згоди щодо вступу України на наступному засіданні Генеральної ради» Світової організації торгівлі, мовиться в заяві Європейського Союзу.

За цією заявою, яку оприлюднили під вечір у п’ятницю після закінчення остаточних переговорів, представники сторін працювали в Женеві цілодобово, щоб полагодити останні технічні питання.

Неназвані дипломати й урядовці в штаб-квартирі СОТ у Женеві підтвердили кільком західним агентствам, що Робоча група зі вступу України схвалила пакет документів про цей вступ.

Заступник міністра економіки України Валерій П’ятницький, який брав участь у засіданні групи, підтвердив, що звіт України для вступу до СОТ затвердили з усіма доповненнями.

Тепер очікують, що Генеральна рада СОТ на своєму засіданні 5 лютого схвалить вступ України. Відтак Україна матиме півроку, до 4 липня, щоб ратифікувати всі документи про її вступ. Україна офіційно стане членом Світової організації торгівлі через 30 днів після ратифікації.

Раніше в п’ятницю Президент України заявив, що перешкод вступові України до СОТ 5 лютого немає.

Віктор Ющенко, перебуваючи на щорічному засіданні Світового економічного форуму в Давосі, додав, що планує бути присутнім на засіданні Генеральної ради СОТ 5 лютого, на якому будуть розглядати питання про приєднання України.

Голова Робочої групи зі вступу України, представник Чилі Маріо Матус заявив, що процес переговорів був «тривалий і напружений і вимагав від України непростих політичних рішень».

За досягненими домовленостями, Україна погодилася обмежити кількість чинних експортних мит і не збільшувати їх у майбутньому. Це стосується експортних мит на живу худобу, шкіри, а також деякі вибори чорної і кольорової металургії.

За словами Валерія П’ятницького, «домовленість України з ЄС щодо експортного мита не дозволить у майбутньому поставити Україну в будь-яке невигідне становище в рамках СОТ».

Вступ до Світової організації торгівлі дасть Україні доступ до експортних ринків на сприятливіших умовах, ніж досі, а також право брати участь у формуванні правил світової торгівлі.

Україна нині залишається разом із Росією й Іраном найбільшою економікою поза межами СОТ.

Світова організація торгівлі наразі має 151 члена. Україна може стати 152-м або 153-м, залежно від того, чи встигне ратифікувати необхідні документи раніше, ніж африканська держава Кабо-Верде, вступ якої до СОТ уже затвердили.

Переговори про вступ до СОТ Україна почала 1993 року.
XS
SM
MD
LG