Доступність посилання

ТОП новини

На Рівненщині пасажирський поїзд переїхав шістьох людей


Валентина Одарченко Рівне, 28 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Трагедія на Рівненщині: шестеро молодих людей, мешканців села Здовбиця Здолбунівського району, потрапили під пасажирський поїзд «Київ – Івано-Франківськ».

Платформа «Семилітка» – тут сталася трагедія
(RadioSvoboda.ua)
Зі Здовбиці до Івачкова по колії – близько трьох кілометрів, а по дорозі – більше від десяти. Молодь часто ходить до Івачківського клубу гуртом, повертається стежкою біля лісосмуги. Та в ту ніч вирувала негода, тож односельці – п’ятеро хлопців та одна дівчина – повертатися вирішили по колії. Та подорож стала для них останньою.

Дістатися до платформи «Семилітка», де сталася трагедія, автомобілем нелегко. Дорога – ґрунтова, машина пробуксовує.

На переїзді відсутній шлагбаум, хоч саме цей переїзд розділяє село, і діти перетинають його щодня, ідучи до школи. Все ж переходити тут колії безпечніше, ніж поблизу платформи, де немає перехідних містків.

Так мешканці Івачкова долають колії посеред села
(RadioSvoboda.ua)
Просто на очах старенькі з костурами перелазять через рейси, повертаючись із церкви. Пані Антоніна винуватить у біді залізничників – мовляв, склали такий графік руху, що тепер селянам найлегше дістатися до Здолбунова саме по колії: «Через село йде електричка – і щоб не ставала! Щоб ми добиралися з усього світа отак, щоб діти гинули, а ми не маємо навіть чим дістатися додому…»

Ходять по коліях, бо інакше не дістатися

За словами мешканців, до найближчої зупинки електрички до Здолбунова й назад доводиться ходити пішки, бо немає чим дістатися – єдина маршрутка завжди переповнена, домогтися ж зупинки електричок у селі ніяк не вдається.

Пані Антоніна вважає: загиблі не винні
(RadioSvoboda.ua)
«Всюди писали, всюди люди добиваються – навіть ніхто не дивиться на тих людей. Навіть переходу немає в нас – нічого… Діти нічого не винні… Десь він, мабуть, і не світив, той поїзд, що його не побачили…» – каже пані Антоніна.

Залізничники – іншої думки. Заступник начальника залізниці, головний інженер із безпеки руху Костянтин Азаренко констатує: смерть під колесами поїзда – не рідкість.

Здебільшого це трапляється з нетверезими одинокими пішоходами, а ось такого випадку в Україні він не пам’ятає.

Залізничники кажуть, що вони не винні

Костянтин Азаренко: гальмувати поїзд було пізно…
(RadioSvoboda.ua)
Зі слів машиніста, молоді люди різко з’явилися на колії біля платформи, він одразу ж почав подавати сигнал, але загальмувати вже не міг, пояснює Костянтин Азаренко.

«Він уже практично в тій ситуації нічого не міг зробити – відстань була маленькою. Ми зробили розшифровку стрічки – гальмівний шлях, як того вимагають наші інструкції, у межах норми… Він зупинився і заявив черговому по станції, що збив людей… А щодо прожектора – там тріснуло скло в прожекторі, але це не впливало, він працював», – стверджує чільний представник залізниці.

Сьогодні у Здовбиці траур. Одна зі здовбицьких сімей втратила одразу двох дітей – брата і сестру. Серед загиблих – учні і студенти, один із них навчався в ліцеї залізничного транспорту. Батьки двох – також залізничники…

Як усе сталося і чи є в цьому вина залізниці, з’ясовує слідство.
XS
SM
MD
LG