Доступність посилання

ТОП новини

Світовий банк погіршує прогноз інфляції в Україні на 2008 рік і рекомендує збільшити ціну на газ для споживачів


Юлія Жмакіна Київ, 28 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Світовий банк не зачарували обіцянки уряду Юлії Тимошенко, радше насторожили. Відтак, прогноз інфляції в Україні на цей рік у Банку істотно погіршили – з 9,6 до 13,8%, а прогноз зростання ВВП залишили на старому рівні. Український уряд закликають до ощадливості.


Підвищення цін на молоко, олію, фрукти та овочі, а також помітний ріст цін на промислову продукцію і будівельно-монтажні роботи, швидке збільшення номінальних доходів українців і кредитний бум – ось ті чинники, що змусили інфляцію виражатися двозначними числами і обіцяють неабиякий перегрів економіки.

До цього додати виплати знецінених вкладів колишнього Ощадбанку СРСР, тобто викид великої маси готівки, звідси і більша цифра прогнозованої Світовим банком інфляції – 13,8%. Але це ще дуже обережний прогноз.

Економічний радник представництва Світового банку в Україні Мартін Райзер зазначив: «Ми бачимо, що рівень інфляції цього року буде вищим, ніж минулого. І становитиме близько 14 відсотків. Але існує ризик: якщо Україні вдасться отримати заплановані кошти від приватизації, можна буде сплатити навіть більше компенсацій. І платитимуть їх готівкою. А якщо так, ми будемо змушені змінити показники інфляції. Тому що збільшення готівкою маси викличе зростання цін».

Ще одним з інфляційних чинників економіст Світового банку Руслан Піонтковський називає майбутній урожай: «Враховуючи велику частку товарів саме харчових в українському споживчому кошику, важливим чинником інфляції цього року буде врожай сільськогосподарського виробництва. Якщо, на відміну від минулого року, буде зростання, то, відповідно, починаючи зі збору врожаю, відбуватиметься тиск на уповільнення цін і на скорочення темпів інфляції у другій половні року».

«У підвищенні цін споживачам позитивів багато»

Одна із наполегливих порад – не відкладати погану новину для українців і підняти ціну на газ для споживачів з огляду на подорожчання імпортованого газу. Перекладати ж повністю тягар на промислових споживачів – хід не економічний, а політичний. У підвищенні цін споживачам позитивів багато, вважає економіст Світового банку Руслан Піонтковський.

«Рано чи пізно це доведеться робити. Якщо не підвищувати ці тарифи, то теоретично можна забезпечувати такий самий рівень зборів за рахунок ще більш істотного підвищення тарифів для промислових підприємств. І це в умовах, коли можуть відбутися певні погіршення зовнішнього попиту на їхню продукцію. Підвищення цін для споживачів сприятиме скороченню внутрішнього споживання, бо найкращим стимулом інвестувати в енергозбереження є вища ціна. З іншого боку, це підвищить інвестиції і у власний видобуток газу, оскільки стане більш прибутковим видобувати більше власного газу і продавати за вищими цінами. В умовах істотного підвищення номінальних доходів населення за рахунок бюджетних витрат певне підвищення тарифів (навіть на 10, 20, 25%) все одно не призведе до погіршення реальних доходів населення», – наголосив Руслан Піонтковський.

Глобальна фінансова криза поки істотно не зачепила Україну, але Світовий банк наполегливо радить українському уряду добре підготуватися до неї.
XS
SM
MD
LG