Доступність посилання

ТОП новини

Словенія не дає чіткої відповіді, як вона вирішуватиме питання Косова


Наталія Вікуліна Брюссель, 10 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – На крихітну Словенію, яка першою з новачків головує в Євросоюзі, покладають особливі надії – адже Любляна обіцяє до кінця свого піврічного головування великою мірою посприяти у вирішенні майбутнього статусу Косова. Словенія також хоче, щоб Сербія отримала до липня статус кандидата в Євросоюзі. Любляна планує також налагодити кращі відносини з Москвою. Однак чи зможе Словенія виконати всі ці плани в наступні шість місяців?

Словенія відчуває особливу відповідальність за питання Косова і за його плани розлучитися з Сербією, що загрожує стабільності усього західно-балканського регіону. «Родом» із колишньої Югославії, Любляна претендує у Євросоюзі на роль «балканського фахівця» і заявляє про свої наміри бути «чесним посередником» у розлученні Косова із Сербією. Але сказати легше, ніж зробити. Так, у Словенії існує багато співчуття щодо косовського краю, ця республіка була першою, яка відділилася від Югославії 1991 року. Словенський міністр закордонних справ Дімітрій Рупель переконаний, що якщо Косово не піде цим шляхом, це буде незрозуміло. Водночас на запитання про докладні плани Любляни щодо Косова, яке збирається найближчими тижнями оголосити незалежність від Сербії, Рупель відповідає неясно.

Дімітрій Рупель:«Ми маємо подивитися на цей виклик – тобто, статус Косова. Це величезний виклик, і ми будемо рухатися вперед не повільно, а обережно. Я маю на увазі, що ми не відкидаємо жодних планів. Я просто кажу, що ми застосовуємо, що ми впроваджуємо наші рішення в раціональний і, я б сказав, тактовний спосіб».

Любляна хоче бачити в Євросоюзі і Косово, і Сербію

Словенські лідери наголошують, що вони хочуть бачити в Євросоюзі і Косово, і Сербію. Водночас на ставлення Любляни до Белграда помітно впливає не таке далеке минуле. Так, прем’єр-міністр Словенії Янеш Янша вказує, що Слободан Мілошевич відвів Сербію з європейського шляху, зануривши її у війни і тотальну пропаганду. Янша наголошує, що все це негативно вплинуло на ставлення країни до Косова.

Янеш Янша: «Після 15 років у Сербії живуть покоління, які знають тільки одну сторону. Все це йде від країн з перехідним періодом – ви знаєте, про що я говорю. Неможливо змінити те, що було питанням життя, що було головним принципом життя, головним принципом народу. Змінити це за один день неможливо».

Очікування від головування Любляни у Євросоюзі досить високі – зважаючи на її історію, а також на складність питання Косова. Словенія через це прагне значно покращити відносини Євросоюзу з Росією – відомою товаришкою Сербії та її палкою прихильницею щодо неприпустимості надання незалежності Косову. Мовляв, кращі відносини з Москвою допоможуть Любляні вирішити з Белградом складні питання. Так, офіційна Любляна сподівається, що Євросоюз врешті підпише нову угоду про стратегічне партнерство з Росією на їхньому червневому саміті у сибірському місті Ханти-Мансійську. Це було б справжнім успіхом для головуючої нині в ЄС Словенії.

Матеріали до теми:

• Словенія під час головування в ЄС приділятиме велику увагу питанню Косова • Парламент Сербії розглядає резолюцію щодо позиції Белграда в проблемі Косова • Сербія погрожує світові заходами у відповідь на проголошення незалежності Косова • Рада Безпеки ООН не знайшла компромісного рішення щодо Косова • Чи будуть успішними нинішні дебати в ООН щодо Косова? • Край Косово: життя пересічних мешканців
XS
SM
MD
LG