Доступність посилання

ТОП новини

Грузія обирала Президента і вирішувала свій курс щодо НАТО


Крім дострокових виборів голови держави, в країні сьогодні відбулися два плебісцити: про ставлення до вступу до Північноатлантичного союзу і про дату парламентських виборів. За посаду Президента змагалися донедавній лідер держави Міхеїл Саакашвілі і ще шість кандидатів. За перебігом виборів і плебісцитів наглядали сотні міжнародних спостерігачів. Україна надіслала понад 40 спостерігачів. У Міністерстві юстиції повідомили про низку «серйозних порушень». Центральна виборча комісія планує оприлюднити перші попередні дані післязавтра вранці.


Крім дострокових виборів голови держави, в країні сьогодні відбулися два плебісцити: про ставлення до вступу до Північноатлантичного союзу і про дату парламентських виборів.

Понад 3 з половиною тисячі виборчих дільниць відкрилися о 8-й годині за місцевим часом (6-й за Києвом) і закрилися о 20-й (18-й за Києвом). Право взяти участь у виборах і плебісцитах мали приблизно 3 мільйони 400 тисяч виборців у самій Грузії і за її межами.

За даними ЦВК Грузії, на 17 годину місцевого часу проголосували понад 46 відсотків виборців.

За перебігом виборів і плебісцитів наглядали сотні міжнародних спостерігачів. Україна надіслала понад 40 спостерігачів.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, надходили повідомлення про технічні порушення на деяких дільницях: наприклад, вони відкривалися пізніше від визначеного терміну, або представники місцевої виборчої комісії відкидали застереження спостерігачів.

Опозиція також заявляла про випадки повторного голосування прихильників Міхеїла Саакашвілі чи про те, що її представників не допускали на дільниці.

ЦВК Грузії заявляв, що станом на середину дня процес голосування відбувався без серйозних порушень. У ЦВК обіцяють, що перевірять усі заяви про порушення, і в разі підтвердження таких фактів винних притягнуть до відповідальності.

Пізніше в Міністерстві юстиції повідомили про низку «серйозних порушень», таких, як бійки чи образи на етнічному ґрунті на виборчих дільницях.

Міністр юстиції Ека Ткешелашвілі також повідомила про затримання виборця, який намагався вкинути до урни цілий пакунок бюлетенів. Проти цієї особи порушили кримінальну справу.

На явку виборців вплинула й погода: від учора в Грузії йде сніг, і на деякі дільниці, особливо в віддалених гірських районах, важко дістатися. Одну з таких дільниць так і не змогли відкрити.

За посаду Президента змагалися донедавній лідер держави Міхеїл Саакашвілі і ще шість кандидатів.

За опитуваннями, найбільшу підтримку мав Саакашвілі. На другому місці з відставанням ішов висуванець дев’яти партій об’єднаної опозиції, політик і підприємець Леван Ґачечіладзе.

Також на виборах балотувався олігарх-мільярдер Аркаді (Бадрі) Патаркацішвілі, який публічно оголосив свої плани фінансувати супротивників Саакашвілі й якого офіційний Тбілісі підозрює в участі в змові з метою скинути владу й звинувачує в намаганні влаштувати державний переворот наступного дня після виборів; Патаркацішвілі, який заперечує ці звинувачення, останнім часом перебуває в Лондоні.

Інші кандидати – лідери ще кількох опозиційних партій: «Нові праві» – Давіт Ґамкрелідзе, Лейбористської – Шалва Нателашвілі, якого вважають популістом, «Партії майбутнього» – Ґіорґі Маїсашвілі і лідерка проросійської партії «Надія» – Іріне Сарішвілі-Чантурія.

У разі, якщо жоден із кандидатів не набере понад 50 відсотків голосів, через два тижні, 19 січня, відбудеться друге коло виборів із двома кандидатами, які в першому наберуть найбільше голосів.

За прогнозами, Саакашвілі може не здобути перемогу відразу в першому колі, але в такому разі переможе в другому.

Саакашвілі, проголосувавши в столиці Тбілісі, закликав усіх громадян попри погану погоду й інші труднощі «відіграти активну роль у вирішенні долі країни». Він додав, що Грузія за його керівництва досягла значного успіху, і тепер народ країни має вирішити, чи продовжиться цей успіх, як дотепер.

Його, як вважають, головний суперник Ґачечіладзе заявив сьогодні, що опозиція «готова до боротьби» і, зокрема, готова реагувати на будь-які порушення.

Міхеїл Саакашвілі, який донедавна був Президентом Грузії, перед виборами подав у відставку з посади голови держави, щоб створити формальну підставу для призначення дострокових виборів.

Він оголосив, що піде на ці вибори, після масових протестів грузинської опозиції в Тбілісі на початку листопада 2007 року і розгону цих демонстрацій 7 листопада силами правопорядку та запровадження надзвичайного стану.

Опозиція звинувачувала Президента в авторитарних тенденціях і нездатності впоратися зі значним зубожінням у Грузії. Однією з вимог опозиціонерів була відставка Саакашвілі.

Іншою з вимог опозиції була повернути парламентські вибори з жовтня на квітень цього року. Вибори мали було відбутися в квітні за попередньою редакцією Конституції, але Основний Закон змінили, так що вибори перенеслися на жовтень.

Тепер щодо дати виборів одночасно з достроковими виборами в суботу відбувся плебісцит. Він, однак, був лише дорадчим і не має прямої сили.

Так само дорадчим був і плебісцит щодо підтримки можливого вступу Грузії до НАТО. Як очікують, виборці підтримають цей вступ.

Найближчим часом у Грузії мають оголосити перші результати екзит-полу, а о 23-й годині за місцевим часом (21-й за Києвом) – остаточні його результати.

Центральна виборча комісія планує оприлюднити перші попередні дані післязавтра вранці.

Міжнародна місія спостерігачів, яку організували спільно Організація з безпеки і співпраці в Європі, Парламентська Асамблея Ради Європи і Європейський Парламент, має оголосити свої попередні висновки про перебіг голосування завтра.
XS
SM
MD
LG