Доступність посилання

ТОП новини

Імпортний бензин без мита


Тетяна Ярмощук Київ, 3 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У державному бюджеті на 2008 рік згадування про мито на нафтопродукти, що ввозяться в Україну, немає. Такий крок, на думку Юлії Тимошенко, дозволить знизити ціну на бензин. Чи вдасться новому Прем’єр-міністру втілити задумане, і наскільки цей план може виявитися дієвим?

(RadioSvoboda.Ua)
В Україні є 5-6 монопольних підприємств, виробників нафтопродуктів, які домовляються про ціни, і ринок тут ні до чого. До того ж ці підприємства завжди перебувають під «дахом» влади». Таку заяву Юлія Тимошенко зробила відразу після призначення Прем’єр-міністром. За словами пані Тимошенко, високі ввізні мита не дозволяють запустити в Україну імпортні нафтопродукти, що б дозволило знизити внутрішні ціни.

За нинішніх умов, коли Антимонопольний комітет практично не працює, крок Кабміну Тимошенко щодо відмови від ввізного мита на нафтопродукти був необхідним, переконаний бютівець Олександр Гудима.

«Всі учасники ринку блаженствують, розуміючи, що вони безконтрольні. Тому треба поки що боротися тими методами, якими це нині можливо. Я іншого механізму поки що не бачу. Держава завжди повинна діяти двома способами: каральними, а потім ринковими. А діяти виключно ринковими методами, коли не працює Антимонопольний комітет, важко. А якщо зовсім не діяти, це означатиме, що на ринку нафтопродуктів буде подальший хаос, і ціна може скочити і бути навіть більшою, ніж у Східній Європі. Тож ці кроки Юлії Тимошенко є виправдані», – зазначив Олександр Гудима.

«Знімаючи ввізні мита, ми частково погіршуємо умови роботи НПЗ»

Скасування ввізного мита під час кризових явищ може бути дієвим інструментом, однак, якщо нафтопереробні заводи здатні стабільно працювати, цього робити не варто, вважає Володимир Саприкін, директор енергетичних програм Центру імені Разумкова.

Володимир Саприкін: «Знімаючи ввізні мита, ми частково погіршуємо умови роботи НПЗ, які працюють на території України, в тому числі і українські, або з українською часткою у статутному капіталі. Під час кризових явищ це, безумовно, дієвий інструмент для того, щоби наситити ринок нафтопродуктів. Однак якщо ринок стабільний, і є умови для стабільної роботи НПЗ, і вони працюють без перешкод, то все ж таки вигідніше вводити ввізне мито».

Ціна нафти на світових біржах побила всі рекорди

Упродовж останнього часу ціна нафти на світових біржах побила всі рекорди. Серед причин експерти називають нестабільну ситуацію на турецько-іракському кордоні і в Нігерії, а також урагани у Мексиканській затоці, внаслідок чого частково припинився видобуток нафти та закрилися деякі нафтопереробні заводи.

За рік Україна споживає близько 16 мільйонів тонн нафтопродуктів: по 5 мільйонів тонн бензину та дизпалива та 6 мільйонів тонн мазуту. Понад 30 відсотків від потреби імпортуються. Третина з цього ввозиться з Росії, а решта з Білорусі, Литви та Болгарії.

Матеріали до теми:

• «Нафтогаз» на межі банкрутства: Юлія Тимошенко шукає винуватих • Чи повторить Росія газовий сценарій 2006 року щодо України? • «Ера дешевих енергоресурсів вже у минулому». (Інтерв’ю з віце-президентом фонду «Стратегія-1») • Діли на 180! Чи вмотивоване підвищення ціни на газ для населення?
XS
SM
MD
LG