Доступність посилання

ТОП новини

Розвиток подій у Сербії після проголошення незалежності Косова


Анамарія Рамач Белград, 19 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Парламент Косова у неділю ухвалив декларацію про незалежність краю, яку офіційний Белград, підтриманий Москвою, рішуче відкинув, назвавши цей акт «формуванням фальшивої держави на території Сербії».


Міністерство внутрішніх справ Сербії порушило кримінальну справу проти трьох найвищих представників Косова: голови уряду Косова Хашима Тачі, президента Фатміра Сейдіу та спікера косовського парламенту Якупа Красничі – через «проголошення фальшивої держави на території Сербії». Висновок Верховного Суду Сербії: одностороннє проголошення незалежності є протиправним актом «з наслідками абсолютної нікчемності».

За протестами стоїть уряд

Вчора пройшли і мирні протести у кількох містах Сербії та в місцевостях Косова, де більшість становлять серби. А заворушення спричинили, як у неділю, в день проголошення незалежності, так і вчора, переважно уболівальники футбольних команд. Великі протестні заходи у Белграді, які організовує уряд та парламентські партії, ймовірно, відбудуться у четвер.

Минулої ночі відбулася позачергова сесія парламенту Сербії. Парламент обговорював ситуацію, яка склалася з проголошенням незалежності краю Косова, та підтвердив рішення уряду Сербії, ухвалене минулого тижня, яким анулюється протиправне проголошення незалежності Косова.

Белград очікує реакції Заходу

Наразі керівники Сербії очікують реакції західних та інших держав з приводу проголошення незалежності Косова. Наскільки відомо, Белград не буде повністю розривати стосунки з країнами, які визнають декларацію косовського парламенту, оскільки це лише знизить рівень дипломатичних відносин з ними. Від реакції європейських країн, а також від результатів засідання Ради Безпеки, залежать наступні дії сербської влади.

XS
SM
MD
LG