Доступність посилання

ТОП новини

У світі визнають президентські вибори у Вірменії демократичними, а опозиція вимагає перевиборів


Василь Зілгалов Прага, 25 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Минулої неділі ЦВК Вірменії офіційно оголосила владного кандидата Сержа Сарґсяна переможцем президентських виборів, які пройшли в країні 19 лютого. Тисячі ж прихильників опозиції й сьогодні продовжують протести у Єревані, називаючи офіційні результати виборів президента сфальсифікованими. Влада Вірменії провела арешти деяких політичних лідерів та звільнення групи дипломатів і працівників МЗС за їхню підтримку вимог опозиції. Ще чинний нині Президент Роберт Кочарян обвинувачує вірменську опозицію у «спробах захопити владу незаконними засобами».

Акція протесту прихильників головного кандидата від опозиції Левона Тер-Петросяна проти результатів ваиборів, Єреван, 24 лютого 2008 р.
Опозиція далі вірить у те, що їхньому кандидатові Левону Тер-Петросяну вдасться довести у Конституційному суді факт фальсифікації виборів чинною владою і його справжню перемогу. Тер-Петросян подав скаргу до суду, в якій вимагає повторного голосування.

Влада звільнила 9 дипломатів МЗС Вірменії за їхню підтримку вимог опозиції. Серед звільнених заступник міністра закордонних справ, посли в Італії, Казахстані, речник МЗС Вірменії.

Також заарештовано лідера партії «Нові часи» Арама Карапетяна, якого обвинувачують у наклепі на президента та главу уряду країни, йдеться про нібито плани влади у Єревані віддати Азербайджану один із районів Нагірного Карабаху (Мегрі) в обмін на визнання незалежності Нагірного Карабаху.

Влада звинувачує опозицію у спробах захопити владу незаконними засобами

Чинний ще сьогодні президент Роберт Кочарян взагалі обвинувачує опозицію в намаганнях «захопити владу незаконними засобами» і пообіцяв у суботу на зборах силовиків забезпечити «законність і порядок» у державі.

У суботу заарештували і колишнього заступника Генерального прокурора Вірменії Ґаґіка Джанґіряна, який за день до цього пішов у відставку на знак протесту проти дії влади на виборах. Поліція повідомила, що знайшла під час арешту Джанґіряна кілька одиниць вогнепальної зброї в його автомобілі, яку затриманий нібито незаконно зберігав. Головний опозиціонер Левон Тер-Петросян назвав цей арешт політичним: «Перш за все це зрозуміла політична підстава. Таким чином влада хоче налякати інших державних чиновників, щоб вони не діяли за прикладом Джанґіряна».

Арешти – частина плану влади?

Аналітик з проблем Кавказу Ліз Фуллер вважає, що арешти є частиною плану влади, який має на меті пов’язати дії опозиції з нібито планованою нею антидержавною змовою.

«Якщо твердження про незаконне володіння зброєю не відповідає дійсності, то його, певна річ, використовують для того, щоб президент Роберт Кочарян під час зустрічі у суботу з силовиками міг довести, що Тер-Петросян нібито організував змову з метою захопити владу незаконними методами, включно з насильством», – зазначив Ліз Фуллер.

Він також вважає, що Сарґсян і Кочарян, як досвідчені і витримані політичні гравці, сподіваються на підтримку міжнародної спільноти і поступове припинення активних протестів опозиції. Хоча опозиційні лідери погрожують протестувати так довго, допоки не будуть оголошені повторні вибори президента.

У попередній оцінці ОБСЄ вірменських виборів мовиться, що вони «у цілому відповідають міжнародним зобов’язанням держави, хоча потребують удосконалення». ЄС, хоча й не вітав Сержа Сарґсяна персонально, однак визнав ці вибори легітимними. США назвали ці вибори « конкурентними» і «активними», хоча представник Білого дому Том Кейсі звернув увагу на «суттєві проблеми у виборчих процедурах». Сарґсян отримав офіційні поздоровлення з перемогою від президентів Росії, Франції, Грузії і Туреччини.
XS
SM
MD
LG