Доступність посилання

ТОП новини

Сербія і Косово: важка розлука


Анамарія Рамач Белград, 21 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) - Косово, яке проголосило свою незалежність у неділю, вже визнали найвпливовіші світові країни. Проте Сербія провінцію вважає невід’ємною частиною своєї території і дипломатичними засобами намагається відстояти владу над нею. Сьогодні у сербській столиці мають відбутися масові акції проти незалежності Косова.


Незалежність Косова вже визнали США, Великобританія, Франція, Німеччина, Італія, Австрія, Норвегія та Австралія. Це вже зробили і мусульманські країни: Афганістан, Албанія та Туреччина. Одночасно Белград докладає дипломатичних зусиль, щоб вплинути на міжнародні позиції стосовно акту Приштини, наполягаючи на цілісності своєї держави. Сербський парламент анулював декларацію косовського парламенту про незалежність краю, цього вимагав і сербський глава держави Борис Тадич на скликанні Ради Безпеки ООН. Він сьогодні має прибути з одноденним візитом до Бухареста. У Белграді зазначають, що метою візиту є подякувати сусідній країн за те, що вона не визнала незалежність Косова. Сербський міністр закордонних справ Вук Єремич учора на засіданні Європейського парламенту у Страсбурзі також наполягав на претензіях своєї держави стосовно Косова, а міністр у справах Косова Слободан Самарджич заявив про виключно дипломатичну боротьбу: «Сербія продовжить вести дипломатичну політику, дипломатичний наступ з приводу визнання та протистояння визнанню. А також буде проводити в дію свій акційний план стосовно країн, які надалі визнаватимуть незалежність Косова та Метохії. Сербія спрямує певні дії відносно цих країн, які визнають незалежність».

Уряд та парламент проведуть акції протесту

Тим часом офіційний Белград відкликав своїх послів на консультації зі столиць країн, які схвалили незалежність Косова. Але число тих країн, які підтримують провінцію, зростає.

А на сьогодні у сербській столиці запланований масовий народний протест проти одностороннього проголошення незалежності Косова. Маніфестацію організовує уряд та парламент і закликає усіх громадян взяти участь. Протест має початись о 17-ій годині перед будинком парламенту. Після маніфестації єпископи Сербської православної церкви відслужать молебень у соборному храмі Святого Сави. Через мітинг у Сербії сьогодні школи не будуть працювати, а державна залізниця оголосила, що безкоштовно перевозитиме учасників протесту.

XS
SM
MD
LG