Доступність посилання

ТОП новини

Черговий провал Верховної Ради


Тетяна Ярмощук Київ, 5 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Закрилися, відкрилися, відмовили Президентові, пішли на перерву, заблокували спікера, ні до чого не домовилися та розійшлися. Сьогодні Верховна Рада знову не запрацювала. Коаліція та опозиція не дійшли консенсусу й призначили нову погоджувальну раду на середу.


Чергова спроба – нульовий результат. Під блокаду опозиції та захист коаліції Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк закрив першу сесію та відкрив другу. Після чого лідери фракцій пішли погоджувати проекти постанов щодо НАТО. За словами коаліціянтів, під час цих консультацій опозиція заблокувала спікера Яценюка в його кабінеті, після чого депутати й вирішили покинути залу засідань.

Словом, домовленостей не вийшло. Кожна сторона залишилася при своєму. Коаліція не пристала на варіант постанови, лобійованої опозицією. А опозиція розкритикувала коаліційну постанову.

Представник Партії регіонів Ярослав Сухий зазначив: «Проект постанови, яку вніс Яценюк, виглядає цинічним і блюзнірським. Тому що він ставить питання так: референдум після того, як Україна пройде всі процедури щодо НАТО. Ну, це повна дурниця. Референдум має бути перед тим, як Україна ухвалить рішення робити якісь кроки назустріч НАТО».

Коаліціянти ж заявили, що подальші переговори з опозицією є безперспективними. Лідер «Нашої України – Народної самооборони» В’ячеслав Кириленко сказав: «Сьогодні ми погодилися на редакцію постанови щодо проведення референдуму з питань НАТО після проведення всіх необхідних процедур щодо вступу України до НАТО, яку вніс Голова Верховної Ради Яценюк. Але як тільки ми погодилися на цей компроміс, Партія регіонів та комуністи відійшли від будь-яких спроб знайти порозуміння і почали висувати вимогу референдуму перед будь-яким рішенням, яке стосується НАТО. Тобто, будь-який підпис повинен мати перед тим референдум про дозвіл такого підпису».

«Має бути колективна воля з реабілітації парламенту»

Розблокувати парламент та реабілітувати парламентаризм наразі може лише воля усіх суб’єктів політичного процесу, переконаний політичний експерт Андрій Єрмолаєв.

«З одного боку Президенту вигідно, показуючи пальцем на непрацюючий парламент, готувати свої ініціативи по Конституції. Спроба уряду вести незалежну ні від парламенту, ні від Президента лінію також пов’язана з тим, щоб у парламенті не було міцного контролю за діями виконавчої влади. Опозиціонери, маючи атаки з боку Президента та виконавчої влади, використовують парламентську трибуну, як класний майданчик для власної агітації. Це може бути безкінечно. Тому, я думаю, що в першу чергу має бути колективна воля з реабілітації парламенту, як центру ухвалення рішень», – зауважив Андрій Єрмолаєв.

Завтра на погоджувальній раді депутати мають продовжити консультації щодо розблокування роботи парламенту. Коаліція обіцяє: якщо домовитися не вдасться, Верховної Ради все одно почне працювати.

«Регіонали» блокують трибуну і президію Верховної Ради вже третій тиждень. Це розпочалося після того, як Президент, Прем’єр та Голова Верховної Ради направили листа про приєднання до Плану дій щодо членства у НАТО.

Матеріали до теми:

•&nbsp Депутати продовжать консультації щодо розблокування роботи парламенту в середу на погоджувальній раді •&nbsp Відкриття чи блокада? Чи запрацює сьогодні парламент?
XS
SM
MD
LG