Доступність посилання

ТОП новини

Інфляція. Уряд пропонує. Президент незадоволений


Леся Бакалець Президент застерігає уряд від ручного керування економікою і наполягає на ринкових методах боротьби з інфляцією. Голови обласних державних адміністрації скаржаться, що не знають як приборкати ріст цін. Експерти ж стверджують – спочатку треба розібратися в причинах інфляції, а не «лікувати хворого без діагнозу».

Київ, 25 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Президент застерігає уряд від ручного керування економікою і наполягає на ринкових методах боротьби з інфляцією. Голови обласних державних адміністрації скаржаться, що не знають як приборкати ріст цін. Експерти ж стверджують – спочатку треба розібратися в причинах інфляції, а не «лікувати хворого без діагнозу».


Інфляція вже стала реальним викликом для уряду Юлії Тимошенко. І хоча сама Прем''єр-міністр демонструє впевненість у боротьбі з ростом цін, Секретаріат Президента діями Кабінету міністрів незадоволений. За словами керівника Головної служби соціально-економічного розвитку Секретаріату Романа Жуковського, уряд для боротьби з інфляцією має намір застосовувати адміністративні заходи. Одним із них є встановлення більш жорсткої монетарної політики.

Такий підхід не збігається із баченням Президента. Так само, як неприпустимим є державне регулювання цін і скорочення соціальних виплат. Однак, що ж у такій ситуації робити Уряду – глава держави поки не каже. Чекає поки у середу йому на розгляд подадуть пакет антиінфляційних заходів.

А між тим регіональна влада чекає чітких вказівок. Важко перебувати у невизначеності, наголошує голова тернопільської ОДА Юрій Чижмарь.

«Я насправді сьогодні, враховуючи, що ми не включені до роботи по антиінфляційним заходам, відверто не можу пояснити сьогодні позицію уряду населенню. І якщо розглядати рішення уряду про антиінфляційну політику, то сьогодні я для себе не бачу жодної конкретики, я не розумію, що ж все-таки закладається в основу: чи адміністрування, яке ми спостерігали роками, чи ринкові механізми», – зазначив Юрій Чижмарь.

Треба шукати першопричини

Експерти ж радять докопатися до першопричин. Директор Міжнародного інституту приватизації Олександр Рябченко вважає, що для ефективної боротьби з інфляцією треба знати, що саме її викликає.

«Та інфляція, яка зараз існує в Україні, потребує, перш за все, чіткого аналізу з боку Міністерства фінансів та Міністерства економіки, визначення причин. Не треба ховатися від головних складових», – зауважив Олександр Рябченко.

У січні інфляція становила 2,9%. За словами Президента України, це виклик, якого не було за останні 7-8 років. За такими темпами, за даними Нацбанку, річне зростання інфляції може становити 19,4%.

Матеріали до теми:

• Юлія Тимошенко збирається розповісти Президентові про антиінфляційні заходи уряду цього тижня
XS
SM
MD
LG