Доступність посилання

ТОП новини

Що розблокує парламент?


Тетяна Ярмощук Київ, 1 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Домовляться чи не домовляться? Сьогодні Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк має зустрітися із представниками опозиції. Яка ціна домовленостей, і що може стати предметом компромісу?

Альтернативи немає. Опозиція заявляє, що розблокує роботу Верховної Ради, якщо будуть виконані усі їхні вимоги. Представник Партії регіонів Василь Кисельов: «Альтернативи, на мою думку, немає. Тут два питання: відкликати листа або призначити дату референдуму. Третього бути не може. Все інше буде від лукавого. Все інше буде здача позиції опозиції і знову пасування перед нахрапистістю коаліції».

Переговори виключно у присутності мікрофонів або тіньові торги?

Єдиний реальний вихід, щоб розблокувати парламент, це провести відкриті переговори, переконаний представник «Нашої України – Народної самооборони» Юрій Кармазин: «При всіх переговорах з так званою опозицією, і з тими, що бовтаються між опозицією і коаліцією, проводити переговори виключно у присутності мікрофонів, ЗМІ, і при прямій трансляції по телеканалу «Рада». Це нам нічого не буде додатково коштувати, але всі люди в Україні тоді побачать, що йде елементарний торг».

На думку ж політичного експерта Сергія Тарана, компромісом між коаліцією та опозицією можуть стати кадрові питання: «Звичайно, будуть якісь домовленості, але великою мірою вони будуть тіньовими, і будуть направлені на збереження економічних схем, які працювали в минулому уряді. Ключові посади, які зараз є в уряді, які дають можливість займатися економічно напівтіньовою діяльністю: і позиція голови Фонду держмайна, і це так само торкається і деяких силових постів, зокрема позиції Генпрокурора, і, можливо, саме ці посади стануть предметом торгу».

Нинішню сесію Верховної Ради мали б закрити 25 травня, після чого депутати пішли б на двотижневі канікули. Але вже третій тиждень опозиція блокує роботу парламенту, вимагаючи відкликати звернення української влади про приєднання до Плану дій щодо членства в НАТО.
XS
SM
MD
LG