Доступність посилання

ТОП новини

У кожній газовій атаці Росії проти України без політики не обходиться. Водночас це посилює небезпеку газової залежності Європи (огляд світової преси).


Василь Зілгалов Прага, 11 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Світова преса вбачає у новій газовій атаці Росії проти Києва не лише чисто політичну лють Москви проти норовливої України, але й сигнал про нові цінові газові бурі у 2008 році, від яких чи не найбільше постраждає Європа. Загальна тональність публікацій преси щодо газової політики Росії зводиться до того, що є лише один вихід дати раду з «хуліганської поведінкою Росії» – відкрити як можна більше альтернативних російським шляхів енергетичного постачання.


Американський часопис «Тайм» вважає, що однією з причин нового «газового наїзду» Росії на Україну є дуже холодна зима у країнах Середньої Азії і тому Росія змушена заміщати частину азійської частки блакитного палива у європейських газотранспортних магістралях. Тому, як пише американське видання, Росія вимагає від України негайно заплатити за нібито використану Києвом російську частину газу за новою ціною. Але, як пише «Тайм» Росія не в захваті з приводу останніх зовнішніх кроків України — зближення Києва з НАТО, вступ України до СОТ— і тому Кремль намагається розколоти прозахідних союзників в Україні. Тим більше що, як наголошує американський часопис, Ющенко і Тимошенко займають різні позиції щодо газової проблеми – глава українського уряду хоче нібито розгромити газові корупційні схеми, а Президента України лякають політичні атаки на український газовий ринок, за якими, як цитує Ющенка «Тайм», може бути «сприяння корпоративним інтересам».

Лондонська «Індепендент» пише в редакційному коментарі, що «Кремль знову погрожує відімкнути газ, але скоріше з тугою, аніж із гнівом». Газета вважає, що таке вже було після Помаранчевої революції і нині може повторитися «з просуванням України до НАТО». Газета також називає «газові жарти» Москви «зразком чорного гумору», яким готуються зустріти Президента України у Москві, де мають відбутися «нелегкі переговори» двох президентів. Сум у «Індепендент» викликає безсилля Європи, яка сама потрапила у газову залежність від Москви, і нині змушена зважувати кожне своє слово щодо політики Кремля. Лондонське видання резюмує, що в усій політиці Росії щодо Заходу все більше відчувається «душок шантажу» — чи це стосується газу, чи того ж Косова.

«На горизонті нові бурхливі битви на газових ринках»

Та ж «Індепендент», але в іншій статті, наводить заспокійливі слова російського першого віце-прем’єра Сергея Іванова, який у Мюнхені учора сказав: «Ми вважаємо, що цей конфлікт не призведе до зриву постачання газу в Європу, і очікуємо якнайшвидшого вирішення суперечки». Газета також наводить слова відомого західного експерта Тіма Еша, який наголошує, що Ющенко у цій ситуації не лише обережний, але й мало що може зробити, коли «Росія стверджує, що у неї жорсткий контракт».

Разом із тим, американський журнал «Тайм», з посиланням на експертів, вважає, що Росія стоїть перед вичерпанням своїх внутрішніх газових ресурсів. Це видання також наголошує намагання Росії перепродавати середньоазійський газ до Європи, але тут Москві заважає не лише постійне зростання ціни на цей газ, але й усе більша присутність в Середній Азії Китаю. «Тайм» не виключає, що нова газова атака на Україну пов’язана з «нестачею газу в «Ґазпрому», і у 2008 році варто очікувати нових бурхливих битв на газових ринках. Європейське видання «Уолл Стріт Джорнел» наводить до того ж приклади планів «Ґазпрому» «вкладати гроші у газовий ринок Нігерії», тоді як Захід переживає кризу кредитів.
XS
SM
MD
LG