Доступність посилання

ТОП новини

«Г’юман Райтс Воч» критикує ЄС за ігнорування проблем із правами людини


Василь Зілгалов Прага, 1 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У новому звіті всесвітньої правозахисної організації «Г’юман Райтс Воч» щодо прав людини у 2007 році критикують Європейський Союз. На думку цієї організації, ЄС дозволяє авторитарним і напівавторитарним режимам у світі зображати з себе демократів. Правозахисники також вказують на вибірковість та інколи й комерційний підхід Брюсселя й багатьох європейських установ в оцінках тих чи інших режимів у світі. Така практика Заходу, як випливає зі звіту «Г’юман Райтс Воч», може взагалі підірвати права людини у всьому світі.


У звіті правозахисників йдеться про те, що Європейський Союз не лише заплющував очі на порушення прав людини у перебігу боротьби з тероризмом у світі, а й здійснював цілу низку сумнівних кроків у підтримці недемократичних режимів.

Із цього приводу представник цієї правозахисної організації Рід Броді сказав Радіо Свобода: «Захід, особливо Сполучені Штати, Європейський Союз, дозволяють країнам просто проводити вибори і потім надавати їм мандат демократичних. Те, що ми бачимо, – полегшення диктаторам, щоб уникнути неприємностей із визнанням їхніх псевдодемократичних потуг за обман. Бо чимало західних країн обмежуються лише самим фактом виборів. Вони не зважають на інші сторони, що стосуються самого функціонування демократії, як-от свободу преси, свободу зібрання, наявність дієздатного громадянського суспільства, яке спроможне кинути виклик владі».

«Г’юман Райтс Воч» звинувачує західні уряди у політичній доцільності чи комерційних інтересах щодо тих чи інших режимів у світі, які порушують демократичні принципи і права людини.

Чому, наприклад, ОБСЄ, запитують правозахисники, дозволила Казахстанові головувати в цій організації в 2010 році? Ця правозахисна організація вважає, що тут узяли гору комерційні, енергетичні інтереси Заходу, який заплющує очі на відсутність демократії в Казахстані.

Європейська «неуважність» стосується й України

Голова Харківської правозахисної групи Євген Захаров погоджується з критикою політики ЄС щодо прав людини.

«От візьмімо таку річ, як європейська політика сусідства. Я був нещодавно на одній поважній конференції на початку вересня в Брюсселі, де обговорювали саме європейську політику сусідства. Жоден із промовців не вів мову про права людини. А я вважаю, що дотримання прав людини в державі має бути однією з передумов того, щоб Європейський Союз взагалі мав справи з цією державою. Але про це не йдеться. Найбільше їх цікавить економічна інтеграція, використання ресурсів. А права людини, яка там ситуація в цих країнах, не цікавить Європейський Союз», – каже український правозахисник.

У звіті «Г’юман Райтс Воч» якраз і критикують угоду ЄС із Україною щодо реадмісії та боротьби з нелегальною міграцією, яку уклали влітку 2007 року. Правозахисники вважають, що ця угода не лише важка для виконання з боку України, але й підриває права людини.
XS
SM
MD
LG