Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі спалахнув політичний скандал навколо посередників у постачанні нафти та газу


Єва Поштар Варшава, 6 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Напередодні візитів прем''єра Дональда Туска до Росії та України спалахнув політичний скандал навколо проблеми енергетичної безпеки Польщі. Ідеться про колишні торговельні угоди з посередниками про постачання до Польщі газу та нафти. Фахівці підозрюють, що за компаніями, які стали посередниками-монополістами на польському ринку енергоносіїв, стоїть російська мафія та спецслужби. Опозиція вважає, що цю проблему треба негайно розглянути в парламенті.

Проблема посередників, які працюють на польському ринку енергоносіїв, стала резонансною ще минулого тижня. Опозиція порушила питання про те, що віце-прем’єр, міністр економіки Вальдемар Павляк своїми персональними рішеннями сприяв компанії J&S Energy, котра є головним посередником постачання нафти до Польщі. Компанію J&S Energy створили два музиканти з Одеси. Саме вони з 1997 року постачали 70 відсотків нафти польському державному монополістові, компанії «ОРЛЕН».

Цього тижня представники партії братів Качинських «Право і Справедливість» вимагали провести у сеймі депутатські слухання у справі енергетичної безпеки країни.

За сумнівних обставин та з не менш сумнівними особами...

Депутат Збігнєв Вассерманн, колишній міністр-координатор у справах спецслужб, заявив: «Дуже серйозна справа, коли безпека 40-мільйонної держави залежатиме від угод, які укладають за сумнівних обставин та з не менш сумнівними особами. Справу має негайно пояснити прем''єр».

Детонатором цього політичного скандалу став телефільм «Надзвичайна місія», котрий у понеділок показала програма польського комерційного телебачення TVN. Суть фільму полягає в тому, що упродовж минулих років польський уряд мільярдами доларів живив посередників на ринку енергоносіїв. Важливо, що це були компанії, такі, як Eural Trans Gas, за якими, як підозрюють, стоять тіньові структури та спецслужби. Журналісти телеканалу побували у Києві, де шукали докази причетності до цієї справи Семена Могилевича, якого вважають хрещеним батьком російської мафії.

І тут посередник «РосУкрЕнерго»?

Однак, на думку оглядачів, опозиція потрапила в пастку, коли розпочала так звану «газову війну» з урядом та посередниками на ринку енергоносіїв. Стало відомо, що саме колишній уряд Ярослава Качинського відновив угоду про поставки газу з іншим газовим посередником, компанією «РосУкрЕнерго». Сам колишній прем''єр, лідер партії Право і Справедливість Ярослав Качинський це заперечує:

«Ніяким чином не пригадую, щоб я був причетний до цієї справи або підписував що-небудь. Мій уряд про енергетичну безпеку країни завжди говорив однозначно: це наш основний пріоритет, тому що ця проблема стосується кожного громадянина».

Чим закінчиться політичне протистояння навколо посередників на ринку енергоносіїв у Польщі? Аналітики запитують, чи польська «газова війна» має стосунок лише до візиту до Росії прем’єра Дональда Туска? Чи вона збігається з останніми подіями в Києві навколо газових посередників, зокрема компанії «РосУкрЕнерго»?
XS
SM
MD
LG