Доступність посилання

ТОП новини

Передвиборна боротьба у США набирає обертів


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 31 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У Сполучених Штатах звузилося коло реальних претендентів від Демократичної та Республіканської партій на президентські вибори, які відбудуться на початку листопада цього року.

Формально президентські перегони щойно почалися: проведені перші декілька партійних первинних виборів, так званих «праймеріз», по окремих штатах – але фактично передвиборна кампанія, змагання за право бути кандидатом від своєї партії, триває вже добрий рік. Участь у цих перегонах – важка праця, виснажлива фізично й морально.

Кандидати виступають із публічними промовами практично щодня, викладаючи свої політичні, соціальні, економічні погляди, обстоюючи власну програму дальшого розвитку Америки.

Вони відвідують кафетерії, громадські центри, дитсадки, університети, коледжі, школи. Вони стоять на автобусних зупинках і станціях метро – потискають руки, гойдають немовлят, обідають із пенсіонерами.

На виступи свої вони їздять із міста до міста автобусами, обладнаними під пересувну штаб-квартиру, літають із кінця в кінець величезної країни на зафрахтованих літаках, вони сплять не більше ніж 3–4 години на добу.

Тим часом помічники й асистенти займаються збиранням коштів на телевізійні та друковані оголошення, на плакати, листівки, транспаранти. Вони розсилають листи з проханнями пожертв по всіх усюдах, обдзвонюють і заможних бізнесменів, кіноакторів, філантропів, і рядових однопартійців-прихильників.

Із передвиборних перегонів вибули учасники, які не змогли набрати достатньої кількості голосів на первинних партійних виборах по окремих штатах, так званих «праймеріз», і ті, в кого бракує коштів на дальшу передвиборну агітацію.

У демократів уже припинив боротьбу колишній сенатор Джон Едвардз, у республіканців – колишній мер Нью-Йорка Рудольф (Руді) Джуліані.

У таборі республіканців та демократів визначать свого фактичного лідера у вівторок

Після невдалих для себе «праймеріз» у Флориді, де він посів лише третє місце, Джуліані зійшов із «бігової доріжки». Він закликав своїх прихильників підтримати кандидатуру сенатора Джона МакКейнa, заявивши, що, на його думку, «Джон МакКейн є найбільш кваліфікованим кандидатом на посаду наступного головнокомандувача Збройних сил Сполучених Штатів. Він – американський герой, а Америці конче потрібні герої у Білому Домі».

МакКейн – ветеран В’єтнамської війни, пілот морської авіації, який був збитий над Північним В’єтнамом, потрапив у полон і понад 5 років просидів у в’єтнамській тюрмі в Ханої, де його катували, вимагаючи від нього «каяття». Американські військовополонені називали ту тюрму «ханойським Гілтоном».

Після повернення з полону МакКейн став політичним діячем із репутацією поміркованого консерватора. Його обрали до Палати Представників Конгресу, згодом – до Сенату і тричі переобирали.

МакКейнові у передвиборній президентській кампанії реально протистоїть лише один республіканський діяч – Мітт Ромні, успішний і багатий підприємець, який здобув собі репутацію першокласного бізнес-організатора. Адже йому 2002 року вдалося вивести з фінансової кризи очолюваний ним оргкомітет зимової Олімпіади у Солт-Лейк-Сіті.

Невдовзі після цього успіху Ромні обрали губернатором штату Масачузетс. Цей претендент вважає, що Америці сьогодні потрібні не стільки герої, скільки економісти, а в ділянці економіки Ромні довів свою компетентність.

У таборі демократів Гіларі Клінтон, сенатор і колишня «перша леді», змагається з сенатором Бараком Обамою. На відміну від республіканських кандидатів, де бачимо змагання ідей, у демократів точиться боротьба особистостей.

Пані Клінтон підкреслює свій 35-річний досвід у політиці, а Обама, зі свого боку, вважає цей досвід не допоміжним, а обтяжливим. Він обрав своїм гаслом необхідність змін у Вашингтоні, і це слово – CHANGE, тобто ЗМІНА, бачимо на всіх його агітаційних матеріалах.

Поки що переконливого лідера нема ні у республіканців, ні у демократів. У кого кращі шанси – побачимо 5 лютого, коли серія «праймеріз» відбудеться водночас у 22 штатах.
XS
SM
MD
LG