Доступність посилання

ТОП новини

Чи підтримуватимуть парламентарі ратифікацію угоди з СОТ?


Тетяна Ярмощук Київ, 4 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Після того, як члени Генеральної ради Світової організації торгівлі проголосують за приєднання України до цієї організації, Верховна Рада має ратифікувати це рішення. Але чи готовий до цього український парламент? Про це представники фракцій в інтерв’ю Радіо Свобода.


Михайло Чечетов, Партія регіонів:

«Ми не готові сьогодні відповісти на це запитання. У нас була щодо цього серйозна дискусія, і практично усі члени опозиційного уряду в один голос сказали, що нам загрожує катастрофа. Тому що Кабінет Міністрів, окрім популізму, палець об палець не вдарив для захисту національного товаровиробника в умовах жорсткої конкуренції, яка звалиться на країну після того, як буде відкрита дорога у СОТ».


Олександр Голуб, КПУ:

«Комуністи не можуть голосувати за ратифікацію угоди з СОТ, тому що при підписанні цієї угоди взагалі не враховані інтереси вітчизняних виробників. Уряд нічого не зробив, щоб пом’якшити долю українських товаровиробників. Це перш за все стосується легкої промисловості, переробної промисловості, машинобудування, сільського господарства, щоб вони мали рівні можливості, коли країна вступить в СОТ і почне жити абсолютно за новими законами».


Олег Зарубінський, Блок Литвина:

«Справа в тому, що ми ще цього питання не розглядали. Спочатку потрібно, щоб Президент підписав цей протокол. Нам потрібно буде прочитати його, тому що, думаю, він складатиметься не з одного рядка, оскільки Україна мала відстоювати цілий ряд перехідних норм, перехідних періодів для тих чи інших груп товарів. Це серйозна справа».


Ксенія Ляпіна, «Наша Україна – Народна Самооборона»:

«Це наші програмні засади. Ми абсолютна на всі 100% підтримаємо входження України в СОТ. Ми переконані, що це виводить Україну у клуб країн, які грають за правилами на міжнародній арені, принаймні, в області торгівлі. І це дає Україні шанси на кращий розвиток, на те, що ми можемо швидшими темпами зростати. Але ще раз наголошую, що шанси. А як ми ними скористаємося, залежить від самої України».


Анатолій Семинога, Блок Юлії Тимошенко:

«Звичайно, БЮТ підтримуватиме ратифікацію угоди, тому що і попередній уряд Тимошенко зробив дуже багато для того, щоб ми стали членами СОТ. І ми мали шанси стати членами СОТ ще у 2005 році. Але, на жаль, тоді позиція Голови ВР Володимира Литвина не дозволила нам цього зробити. Сьогодні ми маємо ще один шанс вступити до СОТ, і Україна не має права втратити цей шанс. Тому я переконаний, що БЮТ підтримає ратифікацію цієї угоди, і не тільки БЮТ, але й вся ВР, тому що ми сьогодні маємо рухатися вперед у європейське співтовариство, а це серйозний крок на шляху до Європи».

Матеріали до теми:

• СОТ і Україна • «Зиск від СОТ» Що ж може дати Світова організація торгівлі простим людям? • Для України головне пристосуватися до торговельних стандартів ЄС – український експерт • За крок від СОТ?
XS
SM
MD
LG