Доступність посилання

ТОП новини

Конкретний зміст для ініціативи Європейської комісії «Чорноморська взаємодія»


Кирило Булкін Київ, 14 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У Києві сьогодні відбудеться зустріч міністрів закордонних справ країн ЄС та Чорноморського регіону. На зустріч прибула й Комісар ЄС з питань зовнішніх відносин та політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер. Виступаючи перед журналістами напередодні зустрічі, вона розповіла про своє бачення співпраці між ЄС та країнами Чорноморського регіону.

Участь Комісара Беніти Ферреро-Вальднер у зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС та Чорноморського регіону демонструє важливість для Євросоюзу ініціативи «Чорноморська взаємодія». Говорячи про значення цього проекту, єврокомісар відзначила: «Настав час зосередити більшу політичну увагу на регіональному рівні і таким чином надати нові можливості процесам співпраці, які вже йдуть. Також чорноморська взаємодія дозволить наповнити новим змістом співпрацю з Росією, Туреччиною та всіма нашими сусідами на Сході. Ми дійсно хотіли б бачити Чорноморський регіон зоною потужної та успішної регіональної співпраці. Я переконана, що регіональна мережа має потенціал і для розв’язання тих конфліктів, які, на жаль, ще існують у регіоні».

Нові проекти започаткують у багатьох галузях – від енергетики до риболовства

Зустріч у Києві має на меті наповнити ідею чорноморської ініціативи конкретним змістом. За словами Беніти Ферреро-Вальднер, Євросоюз не намагається створювати при цьому нових структур, але буде спиратися на ті, що вже існують. Що ж до галузей, до розв’язання проблем у яких буде використана ініціатива «Чорноморська взаємодія», то їх перелік доволі широкий. За словами Беніти Ферреро-Вальднер, це: «морський транспорт; регіональний діалог стосовно енергетичної безпеки; такий вимір, як охорона навколишнього середовища – ви знаєте, наскільки важливо сьогодні говорити про те, як нам давати раду кліматичним змінам. Поширення успішної моделі Дунайсько-Чорноморської співпраці щодо використання водних ресурсів. Боротьба проти організованої злочинності. Це також потенціальна платформа для вирішення міграційних проблем. І навіть спільні проекти в риболовстві. Тож, як бачите, тут є багато дуже-дуже конкретних тем для розгляду».

Деякі з проектів у згаданих галузях, за словами Беніти Ферреро-Вальднер, уже стартували, і від київської зустрічі вона очікує подальших кроків у їх реалізації.
XS
SM
MD
LG