Доступність посилання

ТОП новини

На президентських виборах у Вірменії перемагає владний кандидат, опозиція невдоволена


Сергій Драчук Прага, 20 лютого 2008 (RadioSvoboda.ua) – У Вірменії опитування на виході з дільниць на вівторкових президентських виборах свідчить: владний кандидат Серж Сарґсян переміг уже в першому колі. Опозиційні кандидати натомість заявляють про масові порушення.


Понад 57 відсотків – стільки голосів віддали вірмени нинішньому Прем’єр-міністрові Сержу Сарґсянові на виборах голови держави, стверджує британська компанія «Поп’юлус», яка здійснила у вівторок опитування на виході з дільниць.

На перші офіційні дані очікують у середу, і коли вони підтвердять цифри екзит-полу, то ставленик чинного Президента Роберта Кочаряна стане переможцем уже в першому колі.

Сам Сарґсян, проголосувавши у вівторок, наголосив журналістам, що йому довіра до виборів важливіша від конкретного результату: «Для мене найголовніше, щоб вибори відбулися добре, щоб довіра до результатів була висока. А там – перший тур, другий тур…».

За опитуваннями ще перед виборами Сарґсянові прогнозували якраз ледь більше від половини голосів. Опозиція наперед застерігала, що фальсифікації, на її думку, обов’язково будуть, тож питання, чи офіційні результати дадуть Сарґсянові перемогу вже в першому колі, чи виведуть його в друге, вважали ледь що не за показник рівня майбутніх, як стверджували, фальсифікацій.

Опозиція: на виборах було «багато поганого»

І у вівторок чільний суперник владного кандидата й колишній Президент Вірменії Левон Тер-Петросян заявив Радіо Свобода: за його інформацією, в перебігу виборів відбувалося «багато поганого».

І Тер-Петросян, і ще один помітний опозиційний кандидат із загалом дев’яти, колишній спікер парламенту Артур Багдасарян заявляють про масові вкидання бюлетенів у скриньки, «купівлю» голосів виборців, залякування і побиття виборців і активістів опозиції.

Іще перед виборами Тер-Петросян наперед оголосив на середу мітинг своїх прихильників, який, за його словами, мав би або відсвяткувати перемогу вже в першому колі самого Тер-Петросяна, або ж стати акцією протесту проти фальсифікацій.

Однак, за даними згаданого британського екзит-полу, Тер-Петросян отримав понад 17 відсотків голосів, а Багдасарян – менш як 15. Тер-Петросян заявляє, що це опитування відбулося «цілком під контролем влади».

53-річний Серж Сарґсян є вихідцем із Нагірного Карабаху, самопроголошеної вірменської республіки на території сусіднього Азербайджану, – так само, як і нинішній Президент Вірменії впродовж останніх 10 років Роберт Кочарян, який прийшов до влади, змусивши Тер-Петросяна піти у відставку.
XS
SM
MD
LG