Доступність посилання

ТОП новини

Умов вступу до СОТ не знають навіть експерти


Марія Щур Прага, 4 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Україна стоїть на порозі членства у Світовій організації торгівлі. Завтра на засіданні Генеральної Ради СОТ у Женеві будуть підписані документи про вступ України до цієї організації. На церемонію, що офіційно завершить 14-літній шлях України до престижного торговельного клубу, запросили Президента Україна Віктора Ющенка. Проте членом організації Україна стане лише після ратифікації вступних документів парламентом.


На яких умовах Україна вступає до СОТ, що станеться з іншими угодами, зокрема з Росією, і коли українці зможуть відчути позитивні результати від членства – на ці запитання Радіо Свобода відповідав експерт київського Центру Разумкова Костянтин Кузнєцов.

Р.С.:Міністр фінансів Росії Олексій Кудрін заявив, що Україна вступає в СОТ на невигідних умовах лише для того, щоб випередити Росію. Як Ви можете прокоментувати цю заяву?

К. К.: Умови вступу до Світової організації торгівлі є матеріалом, який не має широкого розповсюдження. Це пов’язано з природою переговорного процесу. Точних умов не знають навіть українські експерти. Ця інформація буде зібрана в один документ і опублікована навесні цього року. Тому я б з пересторогою ставився до таких заяв, бо такої інформації немає.

Р.С.:Президент Віктор Ющенко висловився про те, що Росія, попри угоду про вільну торгівлю, обмежує український імпорт на свій ринок на суму близько 3 мільярдів доларів. Як зможе Україна використати механізми СОТ для того, щоб збільшити доступ своїх товарів на російський ринок?

К. К.: Ті правові механізми, які закладені в основу СОТ, є значно потужнішими, ніж ті, якими можуть користуватися країни, які не є членами цієї організації. Тому у переговорному процесі з Росією Україна матиме ефективніше знаряддя. І це може більш позитивно впливати на результати цих переговорів. А якщо справа дійде до суперечок, то можна сподіватися на правовий захист, який надає СОТ.

Р.С.:Коли, на Вашу думку, Україна стане повноправним членом СОТ?

К. К.: Сьогодні ми бачимо, що великі, потужні політичні сили дотримуються принципів розвитку вільного ринку, тому ми можемо розраховувати на позитивне голосування у Верховній Раді, коли буде потрібно проголосувати за протокол приєднання України до СОТ. Але беручи до уваги те, що Україна майже вдвічі перевищила середній термін підготовки до вступу, то прогнозувати точну дату я б не став.

Р.С.:Коли, Ви гадаєте, будуть відчутні перші результати членства України в СОТ?

К. К.: Такі результати ми вже відчуваємо, тому що великий український бізнес давно працює на умовах, які діють у цій організації. Інша справа, як буде готова державна машина, державне управління, оскільки саме держава встановлює правила гри для малого та середнього бізнесу, в системі оподаткування, тощо. І саме від неї залежить ефективність цього процесу для України.

Матеріали до теми:

• СОТ і Україна

• «Зиск від СОТ» Що ж може дати Світова організація торгівлі простим людям?

• Для України головне пристосуватися до торговельних стандартів ЄС – український експерт

• За крок від СОТ?
XS
SM
MD
LG