Доступність посилання

ТОП новини

Україна й Польща домовилися про правила спрощеного перетину кордону


Відповідну угоду сьогодні у Києві підписали прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко і прем''єр Польщі Дональд Туск. Про переваги документа Ю. Тимошенко заявила: «Це порядок спрощеного перетину кордону тими громадянами наших країн, які мешкають у 50-кілометровій зоні. Вони будуть мати спеціальну пластикову картку, яка даватиме їм можливість без додаткового оформлення віз перетинати кордон. І робити це буде можливо стільки разів, скільки буде необхідність у громадян України, які саме у цій зоні живуть. Тобто, практично це абсолютно безвізовий порядок перетинання кордону».


Відповідну угоду сьогодні у Києві підписали прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко і прем''єр Польщі Дональд Туск.

Про переваги документа – Юлія Тимошенко: «Це порядок спрощеного перетину кордону тими громадянами наших країн, які мешкають у 50-кілометровій зоні. Вони будуть мати спеціальну пластикову картку, яка даватиме їм можливість без додаткового оформлення віз перетинати кордон. І робити це буде можливо стільки разів, скільки буде необхідність у громадян України, які саме у цій зоні живуть. Тобто, практично це абсолютно безвізовий порядок перетинання кордону».

За прогнозами польської сторони, перші такі дозволи почнуть видавати не раніше червня. Прем’єр Польщі Дональд Туск: «Польща відстоювала умови цього договору для громадян України перед Брюсселем. На жаль, до прикордонної зони не увійшов потужний центр – Львів, ще кілька великих населених пунктів України. Скажу так: підписавши угоду, ми захистили права українців – мешканців прикордонної зони. Але попереду розбудова прикордонної інфраструктури, створення нових бізнес проектів. За згоди і України і Польщі – це цілком можливо».

Польща ускладнила правила видачі віз для українців із 1 грудня 2007 року й запровадила оплату 35 євро з цього року у зв''язку зі вступом країни до Шенгенської зони.

Українці в січні-лютому неодноразово блокували пункти пропуску на українсько-польському кордоні з вимогою прискорити підписання угоди про малий прикордонний рух.

Матеріали до теми:

• Польський лобізм української євроінтеграції
XS
SM
MD
LG