Доступність посилання

ТОП новини

Черновецький хоче мати союзницю Тимошенко на відстані?


Тетяна Ярмощук Київ, 12 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні Кабінет Міністрів мав би заслухати звіт київського мера щодо виконання законодавчих актів та вирішення актуальних проблем Києва. Однак Леонід Черновецький вирішив не тішити урядовців своєю присутністю, натомість написав прем’єрові відкритого листа.


Мер Леонід Черновецький закликає прем’єра Юлію Тимошенко стати союзницею. Це стосується, зокрема, забезпечення киян питною водою, екологічної безпеки, транспортної інфраструктури.

А от завітати сьогодні на засідання уряду Черновецький не забажав. Він зазначив, що не братиме участь у роботі так званої «слідчої комісії Кабміну» та засіданні уряду, присвяченому цій тематиці.

Мер Черновецький висловив переконання, що «це фарс, який має на меті не встановити істину, а лише виконати політичне замовлення». При цьому Леонід Черновецький зазначив, що звітуватиме лише перед Президентом.

Натомість соратники прем’єра Тимошенко заявляють, що мер Черновецький злякався відповідальності.

Один із них, Анатолій Семинога, в інтерв’ю Радіо Свобода заявив: «Пан Черновецький боїться йти на засідання Кабінету Міністрів, боїться нести відповідальність за ті дії, які він впроваджував протягом декількох років у місті Києві. За паном Черновецьким тягнеться цілий шлейф злочинів, які він вчинив у київській громаді: і роздача землі, і майна, і підкуп суддів – усі ухвалюють рішення, що потрібні панові Черновецькому. Пану Черновецькому рано чи пізно доведеться нести відповідальність якщо не перед Кабміном, то перед комісією Верховної Ради, яка створена, якщо не перед комісією, то обов’язково перед законом або перед київською громадою».

Відповідальність перед Кабміном є. А чи є індульгенція від Президента?

За Конституцією, міські голови відповідають і перед Президентом, і перед урядом, зазначає колишній народний депутат, який обирався до парламенту в Києві, Борис Беспалий.

«Із погляду законодавства, ситуація абсолютно проста, зрозуміла і однозначна. Частина 5-та 118-ї статті Конституції прямо передбачає, що голови місцевих державних адміністрацій при здійсненні своїх повноважень відповідальні перед Президентом та Кабінетом Міністрів. Все. Нічого тут не треба мудрувати. Кабінет і Президент тут вказані через кому», – наголошує Беспалий.

Відмовою прийти до Кабінету Міністрів Леонід Черновецький хотів показати, що має індульгенцію від Президента, вважає політичний експерт Кость Бондаренко.

«Мер дає зрозуміти, посилає сигнал всім політичним силам, що по-перше, у нього є індульгенція від Президента, і він готовий всю цю ситуацію вирішувати з Президентом; по-друге, що він буде виконувати волю виключно Президента; по-третє, що він розглядає Кабінет Міністрів виключно як опозиційне щодо нього формування, і відповідно він не хоче співпрацювати із Кабінетом Міністрів», – вважає Бондаренко.

У п’ятницю Верховна Рада створила тимчасову слідчу комісію щодо діяльності мера Черновецького.

Матеріали до теми:

• Президент підтримує мера Києва Леоніда Черновецького, вважає секретар Блоку Віталія Кличка в Київраді
XS
SM
MD
LG