Доступність посилання

ТОП новини

Зовнішньополітична гра у натівські перспективи України


Тетяна Ярмощук Зовнішньополітичні ігри навколо приєднання України до ПДЧ щодо членства у НАТО урізноманітнюється мірою наближення до Бухарестського самміту. Хто за, хто проти і чому?

Київ, 17 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Зовнішньополітичні ігри навколо приєднання України до ПДЧ щодо членства у НАТО урізноманітнюється мірою наближення до Бухарестського самміту. Хто за, хто проти і чому?


Литва, Латвія, Естонія, Польща, Румунія, Канада, Данія та США відкрито висловлюються за приєднання України до Плану дій щодо її майбутнього членства у НАТО. Натомість Німеччина, Франція, Італія, Нідерланди та Іспанія не квапляться давати Україні «добро». Великою мірою – через тиск Росії.

Москва системно працює на недопущення до Північноатлантичного альянсу України і Грузії. Настільки, що в обмін на неприєднання цих країн до ПДЧ на Бухарестському самміті Президент Володимир Путін навіть згоден надати транзитний коридор місії НАТО в Афганістані.

Чи вплинуть на Москву дводенні переговори з американцями?

У понеділок у Москві розпочалися дводенні американсько-російські переговори. До Росії прибули держсекретар США Кондоліза Райс та міністр оборони Роберт Гейтс, які обговорюватимуть із Володимиром Путіним та Дмитром Медвєдєвим питання міжнародної безпеки. Під час цієї зустрічі, за словами Дмитра Медведєва, має бути створена основа для спадкоємності між Росією та США.

Дмитро Медведєв: «У нас є питання щодо яких зберігається різниця у позиціях. Такі питання як ПРО, СНО (Договір про скорочення стратегічних наступальних озброєнь). Але разом з тим, є воля та рішучість рухатися вперед. Ми повинні створити основу для спадкоємності у відносинах між Сполученими Штатами та Росією на найближчий час».

Наразі Сполучені Штати Америки намагаються підтримати приєднання України до ПДЧ вже на Бухарестському самміті, зазначив в інтерв’ю Радіо Свобода представник Партії регіонів Леонід Кожара. Однак, зауважує він, багато країн мають низку причин для того, щоби виступати проти цього, одна з яких – це позиція Росії.

«Американці сьогодні здійснюють тиск на своїх європейських партнерів, аби це питання було вирішено. Але головні заперечення європейських країн НАТО полягають у тому, що по-перше, Україна не може приєднатися до ПДЧ тому, що немає оцінки цільового плану дій. По-друге, Україна вчинила неетично, коли у таємний спосіб підготувала цей лист. Ну, і по-третє, оскільки зараз дуже помітна роль Росії в Європейському Союзі, то європейські партнери по НАТО, зважають і на позицію Росії», – зауважив Леонід Кожара.

«Найбільше шансів ми маємо саме в Бухаресті»

Президентові Ющенку слід було б активніше спілкуватися із лідерами країн, які не хочуть щоби Україна наразі приєдналася до ПДЧ, переконаний член парламентського Комітету у закордонних справах бютівець Андрій Шкіль.

«Зараз Президенту потрібно попрацювати дуже інтенсивно над тим, щоби поспілкуватися з лідерами країн, які впливають на ухвалення рішень. Звісно, там всі рішення ухвалюються консенсусом, але впливають на ухвалення рішень. Тут дуже важливий і візит в Німеччину, і в Іспанію, тобто, до тих керівників держав, які у процесі розмірковування. Але скажу відверто, що найбільше шансів ми маємо саме в Бухаресті. Вже наступний самміт дуже і дуже малоймовірний у прийнятті ПДЧ, тому що будуть вже ті чи інші механізми над державами, які не мають дружніх почуттів до України», – зазначив Андрій Шкіль.

Що ж до внутрішніх викликів членству в НАТО, то вони відомі. Після того, як Президент, Прем’єр та Голова Верховної Ради направили листа про приєднання України до Плану дій щодо членства у НАТО, опозиція сім тижнів блокувала роботу парламенту. В результаті Верховна Рада ухвалила постанову, у якій мовиться, що вступ України у НАТО може бути лише за результатами всенародного референдуму. До того ж, надто мало українців знають, що ж таке НАТО: обіцяна роз’яснювальна робота зрештою зводиться до періодичних заяв окремих політиків.

Матеріали до теми:

• Президент США Джордж Буш має відвідати Україну наприкінці березня, напередодні саміту НАТО в Бухаресті

• Яап де Гооп Схеффер: НАТО має на бухарестському саміті дати Україні і Грузії чіткий сигнал, що двері для них відчинені • Конфлікт безпеки: протистояння, а не єдність • Кому потрібен План дій щодо членства в НАТО? • Історична правда – найпереконливіший аргумент на шляху вступу країни до НАТО, вважають чеські аналітики

• Полiтичного рiшення щодо вступу України та Грузiї до НАТО поки що не ухвалено, але новi демократiї в Європi мають право подати заявку на вступ – представник альянсу • Американські сенатори ставлять під сумнів запрошення Путіна на саміт НАТО й закликають надати Україні План дій для членства • Німеччина і Франція не підтримують намагання України і Грузії приєднатися до НАТО через побоювання зачепити інтереси Росії – The Washington Post • Канцлер Німеччини – проти вступу України і Грузії до НАТО • Навіть якщо Україні не запропонують в Бухаресті плану дій щодо НАТО, це нічого не змінить у напрямку наближення – представник Держдепартаменту США • НАТО не змагається з Росією, запевняє представник Держдепартаменту США • Путін знову згадав про Україну та НАТО • На засіданні міністрів закордонних справ країн НАТО в четвер жодного рішення щодо України не ухвалили – нема консенсусу • Розширення НАТО в Бухаресті може і не бути • Кондоліза Райс із осторогою ставиться до перспектив України і Грузії отримати План дій для членства в НАТО на саміті в квітні • Роберт Сіммонз: Україна і Грузія, ймовірно, не приєднаються до Плану дій для членства в НАТО на квітневому саміті в Бухаресті • Стівен Пайфер сподівається, що Україна приєднається до Плану дій щодо членства в НАТО • Що очікувати Україні на Бухарестському саміті НАТО? (Коментарі вашингтонських експертів)
XS
SM
MD
LG