Доступність посилання

ТОП новини

Олексій Івченко: Українська економіка і сьогодні готова купувати газ за європейськими цінами


Тетяна Ярмощук Запах газу напередодні переговорів між «Нафтогазом» та «Газпромом»! Сьогодні три центральноазіатські країни заявили, що з наступного року продаватимуть газ за європейськими цінами. Радіо Свобода запросило до розмови екс-керівник «Нафтогазу України» Олексія Івченка.

Київ, 11 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Запах газу напередодні переговорів між «Нафтогазом» та «Газпромом»! Сьогодні три центральноазіатські країни заявили, що з наступного року продаватимуть газ за європейськими цінами. Радіо Свобода запросило до розмови екс-керівник «Нафтогазу України» Олексія Івченка.


Р.С.: Казахстан, Туркменістан та Узбекистан заявили, що з 2009 року продаватимуть газ за європейськими цінами. Що це означає для України? Якою може буде ціна, і схема постачання?

О.І.: Це означає, що Україна купуватиме газ за європейськими цінами. При цьому для України немає великої проблеми. Українська економіка і сьогодні готова купувати газ за європейськими цінами. Єдине, що схема постачання повинна полягати у тому, щоб ціна на газ для України була збалансована транзитною ставкою. Європейська ціна на газ – європейська транзитна ставка.

Р.С.: Ми маємо директиви урядові від Президента, підписані Балогою, маємо безліч суперечливих заяв. За вашими даними, про що домовилися президенти Путін і Ющенко на зустрічі у Москві?

О.І.: За моїми даними, у 2008 році для України має залишитися ціна 179,5 доларів за тисячу кубів. Це ті дані, якими я володію. З наступного року ціна буде переглядатися, але це предмет наступних домовленостей.

Р.С.: Сьогодні з’явилася інформація, що Київ нібито готовий сплачувати за спожитий у січні-лютому газ по 321 долару. І відповідний контракт начебто підписали 6 березня. У «Нафтогазі» цю інформацію уже спростували. Але, що, на вашу думку, означає подібне вкидання інформації?

О.І.: Я це сприймаю, як провокацію. Україна не повинна у цьому році платити більше 179,5 доларів за тисячу кубів.

Р.С.: А кому це вигідно?

О.І.: Ці провокації вигідні, швидше за все, російській стороні, і певним політичним колам п’ятої колони з українського боку.

Р.С.: Завтра у Москві мають розпочатися переговори керівника «Нафтогазу» Олега Дубини та чільника «Газпрому» Олексія Міллера. У директивах «Нафтогазу» йдеться про прямі контракти та ціну 179,5 доларів за тисячу кубів. Які позиції відстоюватиме «Газпром» і на якій позиції реально домовитися на Вашу думку?

О.І.: Якщо українська сторона пропонує прямі контракти, то «Газпром», безумовно, буде відстоювати позицію підняття ціни в межах 500 доларів. Але українська сторона повинна наполягати цього року на ціні не більше 179,5, тому що такими були попередні домовленості. Але те, що можна переходити на прямі контракти між «Нафтогазом» та «Газпромом» – це, безумовно плюс. Але ціну потрібно відстоювати ту, яка сьогодні є.

Р.С.: А чи має українська сторона шанси виконати директиви?

О.І.: Є шанси. Тільки українська сторона повинна мати професійну, аргументовану, адекватну, і тверду позицію в межах національних інтересів, і національної безпеки української держави.

Матеріали до теми:

• Україна купуватиме газ по 179,5 доларів протягом усього 2008 року – речник «Нафтогазу» • Із 2009 року середньоазійський газ продаватимуть іншим країнам за «європейськими цінами» • Олександр Турчинов: Україна не планує порушувати в Москві питання про підвищення ціни на транзит газу • Газові переговори тривають

• Віктор Ющенко називає брехнею повідомлення, що він домовлявся з Путіним про ціну на газ для України у 312 доларів • Президент зняв гриф секретності з директив делегації України на переговори з Росією з питань переходу на прямі поставки газу • Віктор Балога: Юлія Тимошенко спотворила зміст домовленостей Президентів України та Росії в листі до Віктора Ющенка • Тимошенко не збирається повністю виконувати газові домовленості Ющенка і Путіна • «Газпром» домовився з «Нафтогазом» і зняв обмеження на газ для України
XS
SM
MD
LG