Доступність посилання

ТОП новини

Юлія Тимошенко: Україна закликає Росію дотримуватися поступового підвищення цін на газ


Під час усіх попередніх переговорів Росія погоджувалася, що ціни на газ для України зростуть до ринкового рівня протягом чотирьох років, починаючи від 2008-го, заявила Юлія Тимошенко в інтерв’ю агентству «Ройтерз», перебуваючи в вівторок у Брюсселі. «Я не хочу, щоб ці домовленості порушувалися», – наголосила вона. Раніше в вівторок російський «Газпром» оголосив, що погодився з наступного року купувати газ із Узбекистану, Казахстану й Туркменистану за «європейськими» цінами. Саме цей, дотепер іще дешевший, газ російська компанія перепродає Україні, цього року по 179,5 доларів за тисячу кубометрів.


Під час усіх попередніх переговорів Росія погоджувалася, що ціни на газ для України зростуть до ринкового рівня протягом чотирьох років, починаючи від 2008-го, заявила Юлія Тимошенко в інтерв’ю агентству «Ройтерз», перебуваючи в вівторок у Брюсселі.

«Я не хочу, щоб ці домовленості порушувалися», – наголосила вона.

Раніше в вівторок російський «Газпром» оголосив, що погодився з наступного року купувати газ із Узбекистану, Казахстану й Туркменистану за «європейськими» цінами. Саме цей, дотепер іще дешевший, газ російська компанія перепродає Україні, цього року по 179,5 доларів за тисячу кубометрів.

Для європейських споживачів ціна газу, який надходить від «Газпрому», становить близько 378 доларів за тисячу кубометрів і, як повідомило агентству «Ройтерз» джерело в російській компанії, може зрости до 400 доларів.

Юлія Тимошенко в своєму інтерв’ю нагадала, що Україна й Росія мають між собою й інші стратегічні домовленості, які виконуються за цінами, нижчими від ринкових.

Серед них – дешевий транзит російського газу до Європи через українську територію.

Прем’єр-міністр звернула увагу й на схожі домовленості щодо тимчасового розташування в Україні російського Чорноморського флоту.

За її словами, Росія орендує «величезні ділянки землі», і Україна дотримується домовленої орендної плати й попри те, що ціна за ці ділянки значно вища, ніж платить Росія.

Тимошенко висловила впевненість, що з Росією вдасться досягти довготермінової домовленості про газ, яка забезпечить його стабільне й передбачуване постачання.

Вона наголосила, що постачання газу до Європейського Союзу не опиниться під загрозою. За її словами, Україна буде «надійним партнером, як звично».

«За 17 років ми жодного разу не створили проблеми з постачанням природного газу», – заявила Тимошенко.

Під час газового конфлікту взимку 2006 року, коли Росія на кілька днів різко зменшила постачання газу до України, що призвело й до його нестачі в Європі, більшість європейських країн звинуватила в цьому російську сторону.

Євросоюз купує в «Газпрому» близько чверті споживаного ним газу. Близько 80 відсотків газу з Росії йде до ЄС через територію України.

Матеріали до теми:

• Із 2009 року середньоазійський газ продаватимуть іншим країнам за «європейськими цінами» • Олексій Івченко: Українська економіка і сьогодні готова купувати газ за європейськими цінами • Юлія Тимошенко припускає, що ведуться кулуарнi переговори про пiдвищення цiни за газ, на якi її уряд не давав директив • Україна купуватиме газ по 179,5 доларів протягом усього 2008 року – речник «Нафтогазу» • Олександр Турчинов: Україна не планує порушувати в Москві питання про підвищення ціни на транзит газу • Газові переговори тривають • Віктор Ющенко називає брехнею повідомлення, що він домовлявся з Путіним про ціну на газ для України у 312 доларів • Президент зняв гриф секретності з директив делегації України на переговори з Росією з питань переходу на прямі поставки газу • Віктор Балога: Юлія Тимошенко спотворила зміст домовленостей Президентів України та Росії в листі до Віктора Ющенка • Тимошенко не збирається повністю виконувати газові домовленості Ющенка і Путіна • «Газпром» домовився з «Нафтогазом» і зняв обмеження на газ для України
XS
SM
MD
LG